Borstkankermythes: Feiten van fictie scheiden

Oktober is Breast Cancer Awareness Month, een tijd waarin de strijd tegen borstkanker extra in de kijker wordt gezet. Het is een maand waarin zeer veel informatie wordt gedeeld voor educatie en empowerment. Spijtig genoeg zit tussen al deze informatie ook misinformatie. Daarom willen wij deze maand focussen op het aanpakken van mythes rondom borstkanker.

In onze campagne streven we er niet alleen naar om bewustzijn te creëren over borstkanker, maar ook om veelvoorkomende misvattingen te ontkrachten die angst kunnen aanwakkeren. We geloven sterk dat kennis macht is, en door mythes te ontkrachten, geven we individuen de mogelijkheid om geïnformeerde beslissingen te nemen over hun gezondheid.

Borstkanker treft mensen van alle geslachten, leeftijden en achtergronden. Het discrimineert niet, en dat doen wij ook niet. Deze oktobermaand gaan we verder met onze campagne, waarbij we een breder publiek willen bereiken, inclusief mannen en vrouwen jonger dan 25 jaar. We staan klaar om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de juiste informatie.

Deze Breast Cancer Awareness Month trachten we we de waarheid te onthullen en werken we samen om ervoor te zorgen dat desinformatie niet langer de weg verspert naar geïnformeerde keuzes. Welkom bij onze mythbusting campagne - jouw bron van kennis, empowerment en een wereld waarin borstkankermythes niet langer standhouden.

Dit is een veelvoorkomend misverstand, maar het is niet waar. Zowel mannen als vrouwen kunnen borstkanker ontwikkelen. Borstweefsel komt voor bij beide geslachten en omdat vrouwen meer borstweefsel hebben, wordt borstkanker sneller geassocieerd met vrouwen.  Mannen hebben een kleine hoeveelheid borstweefsel achter hun tepels waardoor er een kans is om ook borstkanker te ontwikkelen. Veel van de risicofactoren voor borstkanker, zoals

familiegeschiedenis/genetische mutaties (zoals de BRCA-genmutaties), leeftijd en blootstelling aan bepaalde milieufactoren, zijn van toepassing op zowel mannen als vrouwen. Mannen met een familiegeschiedenis van borstkanker/bepaalde genetische mutaties kunnen een verhoogd risico lopen.

Wil je borstkanker beter begrijpen? Neem dan zeker een kijkje op

De bezorgdheid met betrekking tot deodorants en borstkanker draait om het geloof dat de aluminium componenten in antitranspiranten door de huid kunnen worden opgenomen en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Echter, een grootschalig onderzoek heeft geen verband kunnen aantonen tussen het gebruik van deodorant of antitranspirant en borstkanker.1

De mythe over beugelbeha's suggereert dat ze de lymfestroom kunnen beperken, waardoor toxines zich in het borstweefsel kunnen ophopen en tot kanker kunnen leiden. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen.2

Dit is een veelvoorkomend misverstand, maar het is belangrijk om te verduidelijken dat het vinden van een knobbel in je borst niet noodzakelijk betekent dat je borstkanker hebt. Hoewel knobbeltjes een potentieel teken van borstkanker kunnen zijn, zijn er verschillende andere goedaardige (niet-kanker) aandoeningen zoals cysten, fibroadenomen of lipomen. Knobbels kunnen ook worden veroorzaakt door veranderingen in de borst gedurende de menstruatiecyclus, ontsteking, infectie of als gevolg van een letsel.

Hoewel een familiegeschiedenis van borstkanker inderdaad een aanzienlijke risicofactor is, is het een mythe te geloven dat als je geen familiegeschiedenis van borstkanker hebt, je volledig veilig bent voor het ontwikkelen van de ziekte. Borstkanker kan het gevolg zijn van verschillende milieu- en levensstijlfactoren. Leeftijd is een aanzienlijke risicofactor en toeval speelt ook een rol. Het is essentieel voor individuen, ongeacht hun familiegeschiedenis, om borstgezondheid te prioriteren door regelmatig hun borsten te checken, een mammogram te laten nemen (voor vrouwen tussen de 50 en 69 jaar via het tweejaarlijkse screeningsonderzoek) en een gezonde levensstijl te behouden.

Als je meer wilt weten over de impact van een gezonde levensstijl op de preventie en behandeling van borstkanker, bekijkvan de maand mei waarin Prof. Smeets hier dieper op ingaat.

Deze mythe is niet waar omdat borstkanker geen eenduidige ziekte is. Het is eerder een groep van verschillende kankers die zich op verschillende manieren kunnen gedragen en verschillende behandelingen vereisen.

Het is een complexe ziekte met vele verschillende eigenschappen die tot uiting kunnen komen. Sommige vormen van borstkanker zijn agressiever dan andere. Artsen gebruiken specifieke testen om te begrijpen welk type borstkanker iemand heeft. Dit helpt hen om het beste behandelingsplan op te stellen, zodat elke patiënte gepersonaliseerde zorg verkrijgt.

Hoewel het waar is dat het risico op borstkanker toeneemt met de leeftijd, kunnen ook jonge mensen, inclusief mannen, borstkanker krijgen. In feite kan borstkanker voorkomen bij vrouwen en mannen van elke leeftijd, en het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van hun borstgezondheid en de aanbevolen screeningsrichtlijnen volgt, zelfs als ze jonger zijn of mannelijk. Vroegtijdige opsporing en bewustwording zijn essentieel voor het verbeteren van de resultaten in alle bevolkingsgroepen die risico lopen op borstkanker.

Voor meer informatie over vroegtijdige opsporing, kun jevoor augustus bekijken waar we palpatie en borstkanker screening bespreken.

Borsten komen in verschillende vormen en maten voor. Of je nu meloen-, sinaasappel-, erwt-, mandarijn- of een andere fruitsoort als vergelijking gebruikt, het maakt niet uit. De grootte van je borsten heeft geen invloed op de ontwikkeling van borstkanker. Borstgezondheid is van groot belang omdat borstkanker iedereen kan treffen, ongeacht hun borstomvang.

Hoewel borstkanker een veelvoorkomende ziekte en een belangrijk gezondheidsprobleem is, overtreffen andere aandoeningen zoals cardiovasculaire ziekten, waaronder hartziekten en beroertes, de sterftecijfers bij vrouwen. Het is essentieel om bewustzijn te creëren voor alle gezondheidsproblemen die vrouwen treffen en een holistische benadering van de gezondheid van vrouwen te bevorderen, inclusief preventie en vroegtijdige opsporing.3

Helaas niet. Een screeningsmammografie is een goede test voor het detecteren van veel soorten kankers, maar sommige kunnen toch worden gemist. Het resultaat is niet volledig zeker. Een tumor kan zich ook ontwikkelen in de periode tussen twee afspraken. Daarom is het belangrijk om zelf alert te blijven op tekenen van borstkanker.

Ben je 50 of ouder? Lees danhoe je je uitnodiging kan ontvangen voor een gratis onderzoek.

"Heb je een kwaadaardig knobbeltje in je borst? Dan laat je het best je hele borst amputeren"

Dit is een mythe, aangezien de behandeling van borstkanker verschillende keuzes biedt naast mastectomie, oftewel het verwijderen van de borst. Behandelingen worden afgestemd op factoren zoals het type en het stadium van de kanker, de gezondheid van de patiënt en persoonlijke voorkeuren. In de meeste gevallen volstaat het om het knobbeltje breed weg te snijden in combinatie met een reeks bestralingen en/of andere behandelingen waarvan de overlevingskansen minstens even goed zijn. Dit benadrukt het belang van klinische proeven die toegang kunnen bieden tot innovatieve behandelingen die minder invasief zijn. Mastectomie is dus slechts één mogelijkheid, en veel vrouwen kunnen kiezen voor behandelingen die de borst behouden. Deze beslissingen zijn afhankelijk van een grondige beoordeling door artsen.

Voor meer uitleg over de verschillende mogelijkheden van behandeling bij borstkanker kan je terecht

References

Lees meer

Care For Your Breasts

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002358 created on 20/09/2023

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring