Veerkracht omarmen en verhalen herdefiniëren

In het domein van multiple sclerose (MS) is het verhaal van elke persoon een uniek verhaal, gekenmerkt door zichtbare en onzichtbare symptomen. Vandaag duiken we in het stille maar diepgaande effect van mobiliteitsproblemen bij personen met MS, door de lens van Ann Vanoirbeek, een moedig individu dat haar ervaringen deelt.

Ann, een 44-jarige inwoonster van Sint-Truiden worstelt al sinds 2005 met MS. Haar reis wordt gekenmerkt door een onophoudelijke progressie van symptomen, die haar uiteindelijk dwongen om te vertrouwen op een rolstoel voor mobiliteit. In een openhartig gesprek loopt Ann ons door het ingewikkelde web van uitdagingen die ze tegenkwam en de veerkracht die ze onderweg ontdekte.

De aanvang van de mobiliteitsproblemen van Ann was subtiel maar verraderlijk, zich in eerste instantie manifesterend als een dropvoet. Ondanks de geleidelijke progressie van haar symptomen, duurde het tot Ann gevoelloosheid in haar onderbeen ervoer voordat de alarmbellen gingen rinkelen. Een verkeerde diagnose en maanden van onzekerheid volgden, totdat een noodlottige ontmoeting met een neuroloog snel leidde tot een definitieve diagnose van.

Door het onzichtbare symptoom van mobiliteitsproblemen binnen de MS-gemeenschap te onthullen, komt Ann's verhaal naar voren als een getuigenis van veerkracht, moed en belangenbehartiging. Door haar reis daagt ze maatschappelijke normen uit, herdefinieert ze noties van toegankelijkheid en inspireert ze individuen om de complexiteiten van het leven met MS met waardigheid en gratie te navigeren.

Wil je meer horen over Ann's inspirerende verhaal en diepgaande inzichten over mobiliteitsproblemen bij MS? Beluister hieronder de volledige podcastaflevering waarin Ann haar verhaal deelt, samen met andere boeiende gesprekken over onzichtbare symptomen van MS en laat je inspireren door de kracht van veerkracht en gemeenschap in het omgaan met MS.

Het onzichtbare leed van mobiliteitsproblemen bij MS

Multiple sclerose is een complexe aandoening die gepaard gaat met verschillende symptomen, waarvan sommige vaak over het hoofd worden gezien. Deze onzichtbare symptomen, waaronder mobiliteitsproblemen en vermoeidheid, kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen met MS. Om deze symptomen bespreekbaar te maken en meer inzicht te geven, hebben we een serie podcasts gemaakt met experts op dit gebied.

In deze aflevering hebben we gesproken met Prof. Peter Feys van Universiteit Hasselt, een vooraanstaand expert op het gebied van revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, met een focus op de behandeling van personen met MS. In het interview heeft Prof. Feys de impact van mobiliteitsproblemen bij MS toegelicht en geeft hij enkele nuttige tips. Verder, benadrukt hij ook het belang van het bespreken van symptomen en zorgen met zorgverleners, en het vinden van een evenwicht tussen activiteiten om vermoeidheid te beheersen. Mobiliteitsproblemen zijn een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien aspect van de ziekte. Door bewustwording te vergroten en effectieve behandelingsstrategieën te delen, kunnen we mensen met MS helpen om hun mobiliteit te verbeteren en hun kwaliteit van leven te verhogen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar de volledige podcast met Prof. Peter Feys voor diepgaande inzichten en praktische tips om mobiliteitsproblemen bij MS aan te pakken.

Afkortingen

  1. MS : Multiple Sclerosis

Onzichtbare symptomen van MS, lijd niet in stilte!

Alle artikelen in de serie

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002773 created on 05/04/2024

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring