skip to content

De impact van kanker op de omgeving en relaties van de patiënt

De maand juli staat in het teken van mensen die een kankerpatiënt omringen. De diagnose borstkanker kan een uitdagende periode zijn voor patiënten en hun dierbaren. In dit artikel bespreken we enkele manieren waarop je steun kan bieden aan iemand die met deze diagnose wordt geconfronteerd, of je nu een vriend, familielid, collega of partner bent. Daarnaast vind je per sectie doorverwijzingen naar websites met aanvullende informatie.

We weten dat de impact van borstkanker veel verder reikt dan de patiënt, maar ook dat niet iedereen goed weet hoe daarmee om te gaan. We zijn angstig om ‘iets verkeerds’ te zeggen of voelen ons niet comfortabel om gevoelige onderwerpen zoals deze aan te kaarten. Toch is het van groot belang om die onderwerpen niet uit de weg te gaan en borstkanker vooral bespreekbaar te maken. Dit kan een grote steun zijn voor de patiënt, maar betrekt eveneens de omgeving veel nauwer in het ziekteproces.

Het was soms moeilijk de juiste balans te vinden tussen enerzijds spreken over de ziekte en verdriet delen en anderzijds ruimte geven aan leuke activiteiten samen.

Familielid

Van een borstkankerpatiënte

Wanneer iemand de diagnose borstkanker krijgt, is het cruciaal om te onthouden dat jouw aanwezigheid en steun een belangrijk verschil kunnen maken. Zeker de mensen die het dichtst bij de patiënt staan, kunnen het leed enorm verlichten. Alleen al door er voor hen te zijn, jouw steun aan te bieden en actief te luisteren, kan je een troost zijn in deze moeilijke periode. Hieronder geven we enkele praktische tips over hoe jij positief kan bijdragen aan het welzijn en de veerkracht van een borstkankerpatiënt:

Wat kan je zelf doen?

  • Luister. Soms is luisteren het belangrijkste wat je voor iemand met borstkanker kan doen. Het kan opluchten om hun angsten of zorgen te delen, of gewoon over hun behandeling te praten.

  • Bied praktische hulp aan, zoals hulp met huishoudelijke taken, boodschappen doen of het rijden naar afspraken.

  • Wees positief! Probeer positief te blijven, want een positieve houding kan iemand met borstkanker gemotiveerd houden.

  • Ga mee naar steungroepen of counseling sessies. Deze hulpgroepen bieden de ruimte aan patiënten om vrij over hun emoties te praten en in contact komen met lotgenoten in een veilige omgeving.

  • Kleine attenties. Kleine gebaren zoals het sturen van bloemen, een favoriet boek of een zelfgemaakte maaltijd tonen dat je meeleeft met de patiënt.

(Stichting tegen Kanker)

In dezelfde serie

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002195 created on 15/06/2023