De impact van kanker op de omgeving en relaties van de patiënt

De maand juli staat in het teken van mensen die een kankerpatiënt omringen. De diagnose borstkanker kan een uitdagende periode zijn voor patiënten en hun dierbaren. In dit artikel bespreken we enkele manieren waarop je steun kan bieden aan iemand die met deze diagnose wordt geconfronteerd, of je nu een vriend, familielid, collega of partner bent. Daarnaast vind je per sectie doorverwijzingen naar websites met aanvullende informatie.

We weten dat de impact van borstkanker veel verder reikt dan de patiënt, maar ook dat niet iedereen goed weet hoe daarmee om te gaan. We zijn angstig om ‘iets verkeerds’ te zeggen of voelen ons niet comfortabel om gevoelige onderwerpen zoals deze aan te kaarten. Toch is het van groot belang om die onderwerpen niet uit de weg te gaan en borstkanker vooral bespreekbaar te maken. Dit kan een grote steun zijn voor de patiënt, maar betrekt eveneens de omgeving veel nauwer in het ziekteproces.

Wanneer iemand de diagnose borstkanker krijgt, is het cruciaal om te onthouden dat jouw aanwezigheid en steun een belangrijk verschil kunnen maken. Zeker de mensen die het dichtst bij de patiënt staan, kunnen het leed enorm verlichten. Alleen al door er voor hen te zijn, jouw steun aan te bieden en actief te luisteren, kan je een troost zijn in deze moeilijke periode. Hieronder geven we enkele praktische tips over hoe jij positief kan bijdragen aan het welzijn en de veerkracht van een borstkankerpatiënt:

Wat kan je zelf doen?

  • Luister. Soms is luisteren het belangrijkste wat je voor iemand met borstkanker kan doen. Het kan opluchten om hun angsten of zorgen te delen, of gewoon over hun behandeling te praten.

  • Bied praktische hulp aan, zoals hulp met huishoudelijke taken, boodschappen doen of het rijden naar afspraken.

  • Wees positief! Probeer positief te blijven, want een positieve houding kan iemand met borstkanker gemotiveerd houden.

  • Ga mee naar steungroepen of counseling sessies. Deze hulpgroepen bieden de ruimte aan patiënten om vrij over hun emoties te praten en in contact komen met lotgenoten in een veilige omgeving.

  • Kleine attenties. Kleine gebaren zoals het sturen van bloemen, een favoriet boek of een zelfgemaakte maaltijd tonen dat je meeleeft met de patiënt.

(Stichting tegen Kanker)

Als collega maak je een belangrijk onderdeel uit van de dagelijkse interacties van een patiënt. Je relatie tot de patiënt is dan voornamelijk professioneel en wellicht iets afstandelijker,  wat de conversatie nog meer bemoeilijkt. Toch kan je ook als collega een belangrijke rol spelen in het ziektetraject en zijn er manieren om, ook zonder te veel in de persoonlijke sfeer te treden, positief bij te dragen.

Wat kan je zelf doen?

  • Wees behulpzaam. Wanneer een collega borstkanker heeft, bied dan op elke mogelijke manier steun, of het nu is door voor hem of haar in te vallen of door hulp aan te bieden bij een project.

  • Respecteer privacy. Respecteer de privacy van je collega en deel hun diagnose niet met anderen zonder hun toestemming.

  • Wees gevoelig. Houd rekening met hun emoties en maak hun situatie niet belachelijk. Laat hen weten dat je er bent om hen te steunen.

  • Bied aan om te helpen met werktaken buiten het kantoor. Je kunt bijvoorbeeld helpen met het organiseren van papierwerk, het beantwoorden van e-mails of het voeren van telefoongesprekken.

Meer weten?

(Kom op tegen kanker)

Omgaan met een partner die gediagnosticeerd is met borstkanker kan een emotioneel uitdagende en overweldigende periode zijn. Het is belangrijk om deze situatie met empathie, geduld en begrip te benaderen. Betrek jezelf bij hun behandelingstraject, moedig open communicatie aan, verdiep jezelf in borstkanker en zoek professionele begeleiding om samen deze moeilijke tijd te doorstaan. Onthoud dat jouw aanwezigheid en liefde een aanzienlijk verschil kunnen maken in hun emotioneel welzijn en het volledige proces.

Bekijk hier hoe Elke de relatie beleefd heeft tijdens haar behandelingstraject

Wat kan je zelf doen?

  • Wees er voor hem/haar. Zorg ervoor dat je partner weet dat je er altijd voor hem of haar bent. Woon afspraken bij, luister naar zijn/haar zorgen en bied je steun aan.

  • Wees geduldig. De behandeling van kanker kan een lang en moeilijk proces zijn, dus wees geduldig en begripvol.

  • Zorg goed voor jezelf. Vergeet niet om in deze periode ook voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk om gezond te blijven zodat je je partner kan ondersteunen.

  • Help hem of haar een gezonde levensstijl aan te houden. Moedig hem of haar aan om gezond te eten, te bewegen en voldoende te slapen en bied aan om samen met hem of haar aan deze activiteiten deel te nemen.

  • Vraag hem of haar wat hij of zij van jou nodig heeft. De ervaring met borstkanker is voor iedereen anders, dus het is belangrijk om bij je partner te vragen naar de specifieke manieren waarop jij het traject mee draaglijk kan maken.

Meer weten?

Naast het ondersteunen van de directe betrokkenen, is het net zo belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van borstkanker voor de kinderen in een gezin. We geven enkele manieren om dit onderwerp met kinderen te bespreken en hoe we hun soms moeilijke vragen kunnen beantwoorden. Met behulp van een open en eerlijke communicatie kunnen we ervoor zorgen dat kinderen de situatie beter begrijpen en zich veilig en gesteund voelen.

Wat kan je doen?

  • Wees eerlijk. Wees eerlijk tegen je kinderen over de situatie, maar zorg ervoor dat je het op een manier uitlegt die ze kunnen begrijpen. Niet ieder kind is overigens hetzelfde. Zorg voor een dialoog op maat.

  • Stel ze gerust. Laat je kinderen weten dat jij en hun geliefde met borstkanker er alles aan doen om de ziekte te bestrijden.

  • Communicatie aanmoedigen. Moedig je kinderen aan om open over hun gevoelens en zorgen te spreken en laat ze weten dat het niet erg is om bang of bezorgd te zijn.

  • Help ze bij het vinden van bronnen die geschikt zijn voor hun leeftijd om  te leren over borstkanker. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar boeken, websites of steungroepen die speciaal voor kinderen bedoeld zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Mama heeft kanker, Grote woorden bij kanker, Mama’s borst is ziek 

  • Biedt hulp aan bij hun dagelijkse routines. Kinderen kunnen moeite hebben met de veranderingen die komen kijken bij de diagnose borstkanker van een dierbare. Door hulp aan te bieden bij het maken van huiswerk, het koken van eten of bij andere activiteiten  kunnen ze zich meer gesteund voelen.

Interessante links: 

(Kom op tegen Kanker)

(Roche BeLux)

In dezelfde serie

Care For Your Breasts

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002195 created on 15/06/2023

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring