Nederlands

Leven met borstkanker

Het hebben van borstkanker betekent niet alleen ziek zijn. Het betekent ook leven en genezen. Patiënten met borstkanker kunnen hun genezing bevorderen en bijdragen aan hun welzijn met aangepaste medische follow-up, regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten. Ook tijd nemen voor familie en vrienden is belangrijk in de strijd tegen deze ziekte.
Het hebben van borstkanker betekent niet alleen ziek zijn. Het betekent ook leven en genezen. Patiënten met borstkanker kunnen hun genezing bevorderen en bijdragen aan hun welzijn met aangepaste medische follow-up, regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten. Ook tijd nemen voor familie en vrienden is belangrijk in de strijd tegen deze ziekte.

Familie en partner

Borstkanker is een omwenteling, niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor de naaste familie, en vooral voor haar/zijn partner en kinderen. Voor velen vormen familieleden een belangrijke bron van steun. Hun relaties met anderen kunnen echter de fysieke en psychische belasting weerspiegelen. En zelfs als het soms ingewikkeld is, moet iedereen deze nieuwe situatie aannemen en hun problemen en behoeften met vertrouwen delen.

Praten over kanker met kinderen

Ouders die geconfronteerd worden met kanker proberen hun kinderen te beschermen door te voorkomen dat ze met hun ziekte worden geconfronteerd. Maar kinderen van alle leeftijden voelen heel snel dat er iets mis is en voor hen is onzekerheid misschien moeilijker te verdragen dan uitleg over de ziekte, die aangepast is aan hun leeftijd. Bovendien kan stilte tot vertrouwensverlies leiden. Het is daarom van vitaal belang om met uw kinderen over de ziekte te praten.

In de meeste gevallen weten ouders niet hoe en wanneer ze het onderwerp moeten aansnijden. Er is geen ideale tijd of ideale manier om met hen over de ziekte te praten. Hoe iemand communiceert, hangt af van de leeftijd en het mondelinge bevattingsvermogen van de kinderen. Voor kinderen, met name de kleine kinderen, is het essentieel om over schuldgevoelens te praten, zodat zij begrijpen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de borstkanker en weten dat deze ziekte meerdere oorzaken kan hebben.

De leerkrachten en onderwijzers die dagelijks kinderen begeleiden, zouden op de hoogte moeten zijn van de ziekte van hun ouder. Ze kunnen dan adequaat reageren als het gedrag van het kind plotseling verandert. Op dezelfde manier praten veel betrokkenen over hun nieuwe situatie met hun beste vrienden, ook om zichzelf ervan te bevrijden. Vrienden kunnen de kinderen ophalen bij de kleuterschool of ouders ontlasten van bepaalde taken. Hierdoor kunnen de kinderen ondanks de ziekte een zo stabiel mogelijk dagelijks leven behouden.

Seksualiteit

De anti-kankerbehandeling kan lichamelijke tekortkomingen en bijwerkingen veroorzaken die uw seksualiteit kunnen belemmeren. Dit betreft onder andere vermoeidheid na chemotherapie of huidaandoeningen na radiotherapie. De anti-hormonale behandelingen werken ook op het vrouwelijk geslachtsorgaan en kunnen tijdelijk verlies van het libido of vaginale droogheid veroorzaken. Smeergels of vaginale crèmes kunnen helpen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Bespreek ook het onderwerp "anticonceptie". Elke gynaecoloog is bekend met deze onderwerpen en kan nuttige tips geven of specifieke medicijnen voorschrijven.

Veel vrouwen hebben na de behandeling een andere relatie met hun lichaam en ervaren het verwijderen van hun borst als een aanval op hun vrouwelijkheid. Ondanks het feit dat het moed en enige inspanning vereist: spreek openlijk met uw partner. Vraag uw arts om advies en schakel de hulp in van een psycho-oncoloog. Mensen maken soms als koppel een nieuwe start, nadat ze samen een ziekte hebben doorgemaakt.

Voeding

Bijna elke persoon met borstkanker wordt op een gegeven moment tijdens zijn/haar ziekte met het probleem van voeding geconfronteerd. U moet weten dat er geen anti-borstkanker dieet is. Desalniettemin, met een evenwichtig dieet doet u uzelf en uw lichaam goed. Gevarieerde menu's, veel ingrediënten en het plezier van koken helpen om op lange termijn een bewust en gezond dieet te volgen. Neem tijd voor uw lichaam, maar ook voor uw kookgewoonten om over te schakelen naar een gezonde en gevarieerde voeding.

Deze tips kunnen nuttig zijn als uw ziekte of therapie invloed heeft op uw eetgedrag:

 • Verspreid meerdere kleine maaltijden overdag

 • Geef de voorkeur aan licht geurende en weinig gekruide schotels

 • Introduceer hoge energiedranken in uw menu's

 • Vermijd zeer vettig of zeer zoet voedsel

 • Geef de voorkeur aan zacht, dicht of gepureerd voedsel

 • Spoel uw mond met salie-thee of een zoutoplossing

 • Drink muntthee of eet vers fruit om de speekselvloed te stimuleren

 • Vermijd zeer pittige en zure spijzen/ dranken

 • Vervang producten die slijm bevorderen zoals melk met wrongelproducten

 • Eet tussen de maaltijden droge voedingsmiddelen, zetmeelrijke en zoute producten

 • Compenseer het vocht- en elektrolytenverlies na braken

 • Drink kleine slokjes

 • Geef de voorkeur aan frisdranken

 • Vermijd overdreven zoet, vet, winderig en zeer gekruid voedsel

 • Breng uw borstkas omhoog terwijl u ligt na de maaltijd

 • Spoel uw mond voor de maaltijd

 • Bereid het vlees voor met licht zoete marinades of weinig pittige sauzen

 • Vermijd zeer zoete of bittere ingrediënten

 • Gebruik bij een metaalachtige smaak in de mond bij voorkeur plastic bestek

Fysieke oefening en relaxatie

Het is essentieel om bij borstkanker gebruik te maken van optimale medische zorg. Maar het fysieke welzijn is ook belangrijk voor de kwaliteit van het leven. De betrokkenen kunnen hieraan actief bijdragen. Regelmatige lichaamsbeweging, ontspanning en een gezonde voeding dragen bij aan de ontwikkeling van een nieuw bewustzijn van uw lichaam en helpen u om u beter te voelen.

Sport

Matige fysieke activiteit kan voldoende zijn om de bijwerkingen veroorzaakt door de behandeling en de ziekte te verminderen tijdens, maar vooral na de behandeling. Regelmatige lichaamsbeweging vermindert vermoeidheid, verbetert de flexibiliteit en kan de pijn verminderen. Wetenschappelijke studies hebben ook aangetoond dat sport de evolutie van een kankergezwel aanzienlijk verbetert en dat de terugval minder vaak voorkomt bij fysiek actieve patiënten.

Over het algemeen kunt u met sport starten zodra het litteken is gevormd. Bespreek dit met uw arts. Hij zal u adviseren over de aanbevolen activiteiten. Het belangrijkste is om het juiste evenwicht te vinden en de inspanning langzaam op te voeren. De activiteit moet plezierig blijven en u moet voorkomen dat u zichzelf overbelast. U moet ook regelmatig ontspanningsperioden plannen.

Ontspanning

De door de ziekte veroorzaakte stress kan ervoor zorgen dat veel patiënten angst, zorgen of depressie ervaren. De ervaring heeft geleerd dat ontspanningsoefeningen een positieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Verschillende methoden kunnen helpen bij het bestrijden van stress, het doen verdwijnen van spanningen en het aansterken. Bijvoorbeeld: autogene training, progressieve spierontspanning, ademhalingsoefeningen of yoga. Deze ontspanningsmethoden zijn ook nuttig gebleken in gevallen van gelijktijdig optredende fysieke effecten als gevolg van een behandeling, zoals misselijkheid of gebrek aan concentratie.

Ze zijn gemakkelijk aan te leren en kunnen zonder problemen thuis worden beoefend. Uw arts of fysiotherapeut kan u verschillende oefeningen tonen.

Yoga en borstkanker

Yoga kan op veel manieren de kwaliteit van leven van patiënten met borstkanker verbeteren. Aan de ene kant helpen de rek- en ontspanningsoefeningen bij het corrigeren van slechte houdingen. Aan de andere kant is bewezen dat yoga slaapverstoringen en vermoeidheid vermindert.

Doelgerichte verlichting van de bijwerkingen

Sommige bijwerkingen kunnen na het einde van de behandeling nog steeds optreden. Het is over het algemeen mogelijk om deze met behulp van geneesmiddelen of andere passende acties goed te bestrijden. Bespreek al uw symptomen met uw arts. U kunt dit doen tijdens uw medische follow-up afspraken. Maar als de symptomen acuut zijn, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Zoek samen een manier om uw symptomen te verlichten en uw welzijn te verbeteren. Hier zijn enkele opties voor het behandelen van bijwerkingen.

Het verwijderen van lymfeklieren tijdens een ingreep voor de behandeling van borstkanker kan lymfatische oedemen veroorzaken. Dit zijn vochtopeenhopingen, die zich manifesteren als een zwelling op de borstwand, een arm, een hand of op de vingers. De arts kan lymfatische drainage, compressieverbanden of fysiotherapie voorschrijven om het lymfatisch oedeem te behandelen. Doelgerichte fitness kan ook verbetering brengen.

Een groep neurologische aandoeningen bekend als polyneuropathie verwijst naar tintelingen, gevoelloosheid, pijn of overgevoeligheid in de voeten en handen. Verschillende behandelingen voor borstkanker, waaronder chemotherapie, kunnen deze zenuwschade activeren. De arts behandelt de pijn met verschillende medicijnen. Op beweging gebaseerde mogelijkheden, zoals fysiotherapie of ergotherapie, verminderen tekortkomingen in het dagelijks leven.

De pijn kan worden veroorzaakt door de tumor zelf of de behandeling. Na de chirurgische ingreep kan pijn optreden in het getroffen lichaamsdeel, in de buurt van de wonde en het litteken, en op de omliggende zenuwen. Chemo- en radiotherapie kunnen eveneens een verhoogde gevoeligheid voor pijn veroorzaken.

Pijn wordt op een zeer subjectieve manier ervaren. De arts houdt bij de behandeling niet alleen rekening met de oorzaak, maar ook met de aard, de duur en de intensiteit van de pijn; het is daarom belangrijk dat u uw symptomen zo nauwkeurig mogelijk beschrijft. Daardoor zal hij de juiste behandeling voor kunnen schrijven en deze geleidelijk aan bijschaven.

Veel patiënten lijden aan aandoeningen die doorgaans verschijnen in de menopauze, zoals opvliegers, angst, depressie, maar die in dit geval te wijten zijn aan de onderdrukking van oestrogenen tijdens de anti-hormonale behandeling. Studies hebben aangetoond dat deze aandoeningen doeltreffend kunnen worden verlicht door acupunctuur. Acupunctuur heeft ook een positieve invloed op de gewrichts- en botpijn die wordt veroorzaakt door de aromatase-remmers.

De behandeling van borstkanker kan een impact hebben op de huid en het haar: haaruitval, huidirritatie en littekens. De ziekte wordt zichtbaar voor iedereen; een situatie die moeilijk te verdragen is voor veel vrouwen. Bovendien voelen veel van hen zich niet vrouwelijk of aantrekkelijk na veranderingen aan hun borsten of bij volledige verwijdering. En toch zijn er veel mogelijkheden opdat zij zich beter kunnen voelen en hun zelfvertrouwen kunnen terugwinnen.

Hebt u zin om uw uiterlijk te veranderen en iets nieuws te proberen? Met cosmetische of esthetische zorg kan men de zichtbare sporen van de behandeling, zoals bleekheid of littekens, verbergen.

Veel patiënten lijden aan existentiële angsten en vrezen terugval of de dood. Overleg met een psycho-oncoloog kan aanzienlijke verlichting bieden. De psycho-oncologen hebben zich gespecialiseerd in zorg voor kankerpatiënten. Ze kunnen hen helpen om beter met de ziekte en de angsten om te gaan en het beste uit de situatie te halen. Het gebruik van deze diensten betekent niet dat u aan psychische stoornissen lijdt, maar in tegendeel dat u probeert om de ziekte actief beter te leren accepteren. De behoefte of het juiste moment om deze mogelijkheid te gebruiken verschilt van patiënt tot patiënt. Er zijn vrouwen die deze ondersteuning liever gebruiken na kennis te hebben genomen van de diagnose en weer anderen voelen de behoefte pas aan het einde van de behandeling. Vraag uw arts naar de mogelijkheden bij u in de buurt.

Medische follow-up en revalidatie

Medische follow-up

Na de behandeling van borstkanker komt de medische follow-up. De medische follow-up is bedoeld om de evolutie van de ziekte te controleren, gelijktijdige bijwerkingen te detecteren en te verminderen en een mogelijk recidief in een vroeg stadium te diagnosticeren en te behandelen.

Het interval tussen de onderzoeken kan variëren afhankelijk van het ziekteverloop. Als patiënten bijvoorbeeld gedurende meerdere jaren een anti-hormoonbehandeling krijgen, moet hun geneesmiddelentolerantie regelmatig worden gecontroleerd.

Revalidatie

Naast de mentale stress die door kanker wordt veroorzaakt, compliceren de gelijktijdige bijwerkingen, zoals vermoeidheid of pijn het dagelijks leven. Oncologische revalidatieprogramma's kunnen de kwaliteit van leven verbeteren en de terugkeer naar het normale leven voor de betrokkenen eenvoudiger maken. Deze programma's zijn uiteenlopend en passen zich aan de individuele behoeften van de patiënt aan. Ze omvatten met name fysieke oefeningen, psycho-oncologische of sociale hulp, dieetaanbevelingen, maar ook seksuele therapie. Neem contact op met uw arts voor meer informatie.

Stichting tegen Kanker

Fondation ARC pour la recherche sur le cancer

R.E. : Pharm E. De Bruyne - M-BE-00001383 - Created on 04/05/2022


De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring