Borstkanker en preventie

Vrouwen die naar hun borsten geluisterd hebben. Maaike Cafmeyer en Cath Luyten op de koffie bij Ellen en Elke.

Hoewel borstkanker meestal geen symptomen veroorzaakt in een vroeg stadium, kunnen veranderingen in jouw borsten opgemerkt worden door zelfonderzoek. Je kan specifiek aandacht besteden aan de volgende zaken:

  • Wijzigingen in de omvang of de vorm van de borsten

  • Een pas verschenen verschil in grootte tussen beide borsten

  • Kuiltjes, rimpels of knobbeltjes in de borst

  • Huidafwijkingen zoals roodheid, ontsteking of "sinaasappelhuid"

  • Verhardingen of knobbeltjes in het borstweefsel

  • Knobbeltjes of zwellingen onder de oksel

  • Ingetrokken of rode tepel, of vocht uit de tepel

  • Pijn op de borst

Leer het van een professional: bij je volgende bezoek aan de gynaecoloog, aarzel niet om de verschillende stappen van de zelfcheck met je arts te doorlopen!

Regelmatig naar je borsten kijken en voelen is de sleutel tot leren wat normaal aanvoelt voor jouw borsten. Daarom willen we jou een leuke en eenvoudige manier bieden om je eraan te herinneren regelmatig naar je borsten te kijken. Maaike, Cath en Serine zullen je hier alvast bij helpen.

Een zelfonderzoek vervangt geen medisch onderzoek of een mammografie voor de vroegtijdige opsporing van borstkanker.

België heeft een systematisch opsporingsprogramma voor borstkanker opgezet. Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen om de 2 jaar een screeningsmammografie laten nemen.

Onze Partners

NaboramthinkpinkBorstkanker VlaanderenCentre Communautaire de Référence pour le dépistage des cancers (CCR)BruPrevRoche

Meer weten

Onze artikelen over hetzelfde onderwerp

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00001262 created on 14.3.2022

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInTwitterFacebookInstagramVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring