De schaduwen van MS verlichten: cognitieve stoornissen beter begrijpen en beheren

MS is een ernstige aandoening met een breed spectrum aan symptomen, waarvan sommige 'stil' of onzichtbaar zijn. Om deze symptomen meer bespreekbaar te maken, hebben we een serie podcasts gemaakt met specialisten in deze specifieke domeinen om toelichting te geven bij elk van deze onzichtbare symptomen.

In deze aflevering hebben we een gesprek met Wouter Lambrecht, een klinisch neuropsycholoog, die zal ingaan op de impact van MS op cognitie. Wouter is verbonden aan het Centrum voor Neuropsychologie & de Hersenletselpraktijk en heeft uitgebreide ervaring met de cognitieve aspecten van MS.

Cognitieve problemen bij MS kunnen zich uiten in vertraagde informatieverwerking, geheugenproblemen en aandachtsstoornissen. Deze symptomen zijn vaak onzichtbaar maar kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van patiënten. Het is belangrijk dat zowel patiënten als zorgverleners zich bewust zijn van deze symptomen en deze bespreken tijdens consultaties. Het stellen van de diagnose en het zo vroeg mogelijk starten van behandelingen kan de prognose van cognitieve problemen bij MS verbeteren.

Er bestaan verschillende behandelings- mogelijkheden voor cognitieve problemen bij MS, waaronder cognitieve revalidatie en mentale training. Het is belangrijk dat patiënten hierover geïnformeerd worden en toegang hebben tot gespecialiseerde zorgverleners.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Beluister hieronder de volledige podcastaflevering waarin Wouter Lambrecht cognitie bespreekt en tips geeft om je cognitie te verbeteren, samen met andere boeiende gesprekken over dit onzichtbaar symptoom van MS. Of je nu een zorgprofessional bent die op zoek is naar een dieper begrip of iemand die leeft met MS, onze podcast serie biedt verschillende perspectieven. Mis het niet!

Abréviations

  1. SEP : sclérose en plaque

Onzichtbare symptomen van MS, lijd niet in stilte!

Alle artikelen in de serie

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002832 created on 24/05/2024

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring