Luxemburg, de toekomstige 'digitale gezondheidsvallei' in Europa?

Deze week organiseert de Federatie van Luxemburgse Ziekenhuizen (FHL) de eerste Gezondheidszorgweek Luxemburg, met als doel het land te positioneren als een ideeënlaboratorium en zenuwcentrum voor het vormgeven van de gezondheidszorg van morgen.

Met een nakende nieuwe verkiezingstermijn, tonen talrijke projecten hoezeer de digitalisering van de gezondheidszorg, met name in Luxemburg, een belangrijke kwestie is en een van de grootste uitdagingen voor de toekomst.

De afgelopen jaren heeft de Luxemburgse gezondheidszorg een grote transformatie ondergaan, met als doel een wereldspeler te worden, vooral op het gebied van dataen innovatie. Als België wordt beschouwd als een farmaceutische vallei, dan positioneert het Groothertogdom zich zeker als een digitale vallei in de gezondheidssector.  Deze ambitie wordt ondersteund door tal van initiatieven, met als doel een coherent en gunstig ecosysteem te creëren en van de gezondheidszorg de volgende groeimotor van het land te maken.

Een voorbeeld hiervan is het recente, geleid door het Luxemburgs Gezondheidsinstituut (LIH), dat precisiegeneeskunde en kunstmatige intelligentie voor de gezondheidszorg wil bevorderen. Dankzij de ondersteuning van kunstmatige intelligentie zou dit initiatief artsen moeten kunnen helpen om de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt voor te schrijven, zodat innovaties in laboratoria concreet klinisch kunnen worden toegepast en ten goede kunnen komen aan patiënten. 

Hetzelfde geldt voor hetvan het Agence e-Santé, een initiatief dat bedoeld is om spelers uit de gezondheids- en onderzoekssector, fabrikanten en start-ups samen te brengen rond ideeën voor gezamenlijke innovatie in de gezondheidszorg. 

en ander initiatief dat getuigt van de ambitie vanis de oprichting van een digitale gezondheidscluster, dankzij de samenwerking tussen het Luxemburgs Instituut voor Gezondheid (LIH) en het durfkapitaalbedrijf Expon Capital, dat de mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling op het gebied van digitale gezondheid zal onderzoeken.

In dezelfde geest moeten we ook de recente aankoop noemen van de beroemde supercomputer «»1, die in staat is om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en triljoenen bewerkingen per seconde uit te voeren. Meluxina zal met name worden gebruikt voor toepassingen in gepersonaliseerde geneeskunde en eHealth-projecten.

Een ander voorbeeld is de oprichting van een aantal structuren, waaronder de Health And Lifescience Innovation (HE:AL) Campus, bedoeld om expertise en innovatiepartnerschappen te ontwikkelen in het ecosysteem van de gezondheidszorgtechnologie.

Roche staat volledig achter de inspanningen van de Luxemburgse regering om een innovatief, robuust en veerkrachtig gezondheidstechnologisch ecosysteem te creëren en verwelkomt de oprichting van nieuwe structuren om de innovatie in de sector en de samenwerking met gedurfde start-ups te helpen versterken. Dankzij gezondheidsgegevens openen zich nieuwe perspectieven voor duurzamere gezondheidszorgstelsels, kwalitatief betere zorg voor patiënten en zelfs de mogelijkheid om levens te redden. Hoe kunnen we dit doen? Door ons vermogen om ziekten eerder te diagnosticeren, effectiever te behandelen of zelfs te voorkomen, te vergroten en artsen in staat te stellen sneller en veiliger therapeutische beslissingen te nemen.

In deze cruciale verkiezingsperiode voor Luxemburg komen een aantal belangrijke zaken naar voren, zoals het budget voor de gezondheidszorg, de toegang tot medische innovaties, de bescherming van intellectueel eigendom, het beheer van gezondheidsgegevens en de verbetering van ambulante zorg. In het hart van deze politieke omgeving willen wij een centrale rol spelen door ons te richten op twee fundamentele gebieden: gezondheidsgegevens (en gepersonaliseerde gezondheidszorg) en toegankelijkheid. Deze aanpakis bijzonder relevant in de huidige context, die gekenmerkt wordt door de oprichting van het nieuweeen initiatief dat zijn eigen uitdagingen belooft te brengen, waaronder meer innovatieve procedures en langere termijnenvoor de goedkeuring van baanbrekende geneesmiddelen. 

De toekomst van de gezondheidszorg in Luxemburg is dan ook nauw verbonden met deze cruciale kwesties, en Roche positioneert zichzelf als een belangrijke speler in het definiëren van dit nieuwe medische tijdperk. Natuurlijk kunnen we dit niet alleen.  Daarom werken we dagelijks samen met partners - patiënten, zorgverleners, verenigingen, visionairs, technologische innovatorenen vele anderen. Partners met wie we de trots delen om samen te werken in twee landen waar gezondheid centraal staat (de 'farmavallei' van België en de 'digitale gezondheidsvallei' van Luxemburg). Partners met wie we verandering teweeg willen brengen, om uiteindelijk de gezondheidszorg te verbeteren en patiënten sneller van de voordelen te laten profiteren.

Meer weten over Luxemburg

Meer weten

Naar all nieuws

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-LU-00000131 – 18/09/2023

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInTwitterFacebookInstagramVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring