In 1920 richtte Roche zijn Belgische vestiging op als een wetenschappelijk bureau met 12 medewerkers en een vrouwelijke leider aan het roer. Vandaag de dag heeft Roche ongeveer 400 werknemers in België, 58% vrouwen en 42% mannen, en twee vrouwen aan het hoofd van de farmaceutische en diagnostische divisies.
Roche bestrijdt al meer dan 60 jaar kanker in België en introduceerde baanbrekende behandelingen die onder andere de behandeling van borstkanker en hematologische kanker transformeerden. We zijn er trots op bijgedragen te hebben aan een stijging van de levensverwachting tot 81,3 jaar met een daling van 22% in vroege sterfte sinds 2000.
Roche verwierf in de jaren 60 diagnostiek, gericht op de preventie, diagnose, monitoring, screening en behandeling van ziekten. Deze aanpak is gericht op het verbeteren van de volledige zorgreis om de resultaten voor patiënten te transformeren en gezondheidssystemen in staat te stellen middelen efficiënter en effectiever te gebruiken. We werden de toonaangevende aanbieder van in-vitro testen en histopathologische kankerdiagnoses in België.
In 1977 breidde Roche zijn focus op gezondheid en welzijn uit door bedrijven over te nemen die het portfolio diversifiëren met agrochemicaliën, geuren, smaakstoffen, vitaminen en cosmetica. Aangewakkerd door de erkenning ontvangen via de Galenusprijs voor innovatieve medicijnen in 1991 en een verandering van globale strategie, sloot Roche distributieactiviteiten in België en deed afstand van niet-kernactiviteiten om prioriteit te geven aan innovatieve wetenschap en het consolideren van zijn impact in gebieden die echt een verschil maken.
België heeft sinds 1984 een cruciale rol gespeeld in het wereldwijde landschap van klinische studies van Roche. In vier decennia heeft Roche prioriteit gegeven aan ethische overwegingen, patiëntenrechten en samenwerking met patiënten in het onderzoeksproces, evenals het omarmen van geavanceerde studie methodologieën, real-world evidence en technologie om de efficiëntie te verbeteren. Ons land wordt gezien als een pharma valley omdat we uitblinken in onderzoek en ontwikkeling in de gezondheidszorg, maar ons concurrentievoordeel neemt af met nieuwe EU-gestandaardiseerde goedkeuringsprocessen. Desondanks is Roche vastbesloten om België te ondersteunen door middel van innovatie en verbeterde inspanningen op het gebied van patiëntrekrutering, aangezien we de grootste investeerder zijn in Belgische klinische studies, met meer dan 700 patiënten in ongeveer 100 studies in diverse therapeutische gebieden.
Onze inzet voor duurzaamheid is verankerd in onze bedrijfsstrategie, met focus op het milieu, de samenleving en de economie. In België ondersteunen we de lokale gemeenschap, zoals Make-a-Wish Belgium, met onze jaarlijkse Children's Walk, ons grootste door medewerkers gedreven fondsenwervende evenement sinds meer dan twintig jaar. Daarnaast omvat onze inzet voor duurzaamheid de overgang naar digitale formaten voor bijsluiters van ziekenhuis medicijnen en het implementeren van initiatieven om CO2-uitstoot te minimaliseren.
In 2019 lanceerde onze Belgische vestiging een transformatieve reis gedreven door onze "Poolster" - ons streven naar betere resultaten voor meer patiënten. Om een echte wetenschappelijke partner in de gezondheidszorg te worden, hebben we onze benadering met klanten aangepast en een Patient Engagement Centre of Excellence opgericht. In 2020 lanceerden we BEEPO – de Belux Experience Exchange for Patient Organisations, die het internationale concept IEEPO weerspiegelt, om open dialoog en samenwerking met patiëntenorganisaties te bevorderen.
Roche Belgium, in samenwerking met de Precision Group van de Belgische Vereniging voor Medische Oncologie en het Kankercentrum van Sciensano, lanceerde in 2020 het GeNeo-project. Dit unieke partnerschap was gericht op het opzetten van een kader voor gepersonaliseerde gezondheidszorg in België, met de nadruk op genomische profilering en real-world data om patiëntgerichte zorg te bevorderen. Daarnaast is Roche actief bezig met partnerschappen in de publieke en private sector, waarbij wordt gepleit voor versterkt beheer van gezondheidsgegevens via het Health Data Agency (HDA) dat in 2023 werd opgericht. Deze collectieve inspanning onderstreept de toewijding van Roche om deel uit te maken van de oplossing voor de vormgeving van de toekomst van de gezondheidszorg.
Roche, met een eeuw aanwezigheid in België, streeft ernaar een partner te zijn in de gezondheidszorg om de resultaten voor patiënten te verbeteren en bij te dragen aan de positie van het land als een biotech- en farmaceutisch centrum. Ondanks goede gezondheidszorguitgaven en de tevredenheid van de Belgen over hun gezondheid, blijft België achter op het gebied van vermijdbare sterfte en toegang van patiënten tot medicijnen. Roche pleit voor effectievere gezondheidszorguitgaven en roept op tot collectieve actie om het gezondheidszorgsysteem te transformeren, zoals uiteengezet in onze
Lees het volledige
R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002917 Created on 16/07/2024
De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.