Partnerschappen gebaseerd op vertrouwen, de sleutel tot innovatie?

Vraag het een wetenschapper en die zal je waarschijnlijk vertellen dat innovatie in de gezondheidszorg tot stand komt door samenwerking, door de uitwisseling van ideeën en dankzij partenrschappen. In haar laatste gesprek voor de Healthcare Innovation Series verkent Eva McLellan, onze directeur Business Strategy, Transformation and Innovation, een nieuwe benadering van partnerschap die geen geldelijke kosten heeft, maar van onschatbare waarde kan blijken voor alle belanghebbenden in het gezondheidszorgsysteem.

Robin Kleer, een Associate Professor of Innovation Management aan Vlerick Business School, legt in het interview uit waarom "gebruikersinnovaties", of samenwerkingen zonder formele contracten of geldelijke uitwisseling, ongelooflijk lonend kunnen zijn voor alle partijen.

In 2021 begon Roche België samen te werken met de volgende generatie innovatieve denkers van de Vlerick Business School om fundamentele vragen rond de implementatie van digitale gezondheid en het gebruik van gezondheidsgegevens te beantwoorden via de Vlerick Deep Dive Challenge. Meer dan 200 studenten schreven zich in om hun ideeën voor te stellen aan een jury, die onder meer bestond uit leden  van Roche en Vlerick Business School.

Robin vindt dat deze samenwerking met Roche van grote waarde is voor de Vlerick Business School en de studenten die er studeren.

"Ik hou van dit soort partnerschappen omdat het ons laat zien dat wat wij in onze school doen op het gebied van onderwijs en onderzoek ook echt relevant is, want anders zouden we niet met jullie samenwerken", aldus Robin die eraan toevoegt dat dit initiatief zijn studenten ook boeiende projecten heeft opgeleverd om aan te werken, evenals interessante carrièremogelijkheden. 

"Hopelijk is het ook voor Roche interessant, want het werk dat wij leveren zal jullie helpen bij de uitdagingen waarvoor jullie staan en geeft jullie ook toegang tot potentiële nieuwe medewerkers", voegt hij eraan toe.

Vertrouwen is van fundamenteel belang voor het succes van dergelijke partnerschapsmodellen, zegt Robin.

"Hoe informeler de uitwisseling, des te belangrijker is het om vertrouwen tussen de partners op te bouwen," voegt hij er aan toe.

Robin kijkt naar geavanceerde technologieën, zoals additive manufacturing en blockchaintechnologie, om het concept van wederzijds voordelige samenwerking breder toe te passen binnen de gezondheidszorg.

"Wat je met blockchain kunt doen, is je gezondheidsgegevens op een heel efficiënte manier opslaan. En je kunt het niet alleen opslaan, maar je kunt er ook andere organisaties toegang tot geven. Je kunt toegang geven tot dokters, tot bedrijven in de gezondheidszorg en daarmee heb je, nogmaals,  de mogelijkheid om een soort samenwerking tot stand te brengen die voor beide partijen voordelig is. Maar nogmaals, het is ook gunstig voor de patiënt," zegt hij. 

Robin is van mening dat het intelligente gebruik van technologie in de gezondheidszorg van cruciaal belang zal zijn om de duurzaamheid van de systemen te waarborgen.

Net als Giovanni Briganti, een behandelend arts in het Brugmann Ziekenhuis, gelooft ook Robin dat kunstmatige intelligentie artsen en verpleegkundigen kan helpen hun werklast efficiënter te beheren en hen in staat te stellen meer tijd aan hun patiënten te besteden.

Concluderend is Eva van mening dat de gezondheidssector het idee moet steunen om technologie te gebruiken om een duurzame wereld te bevorderen.

Meer lezen

Gesprekken over gezondheidsinnovatie

R.E. : Pharm E. De Bruyne - M-BE-00001388 - Created on 06/05/2022

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInTwitterFacebookInstagramVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring