Een campagne om mythes over klinische studies te ontkrachten

In het tijdperk van sociale media en internet verspreidt verkeerde informatie zich razendsnel, wat leidt tot misvattingen en angsten over allerlei onderwerpen. Klinische studies vormen hier helaas geen uitzondering op.

Het belang vanvoor de vooruitgang van de gezondheidszorg kan niet genoeg worden benadrukt, maar het vinden van bereidwillige deelnemers kan moeilijk zijn. Eén van de belangrijkste obstakels die potentiële deelnemers ontmoedigt, zijn de misvattingen en angsten rond klinische studies.

Bij Roche zit innovatie in ons DNA. Elk jaar investeren we zwaar in onderzoek en ontwikkeling en voeren we alleen al in België meer dan 100 klinische studies uit om de gezondheidszorg vooruit te helpen.

We lanceerden een social media-campagne om een aantal van de meest voorkomende mythes rond klinische studies te ontkrachten, waaronder een reeks video's die elke maandag werden uitgebracht waarin onze collega's deze mythes proberen te weerleggen(hashtag: #MondayMythbusting). Ons doel is om patiënten en hun familie de kennis te geven die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen en de verspreiding van verkeerde informatie te voorkomen.

Hier zijn de vijf mythes die we wilden ontkrachten:

1️⃣ Mythe: Deelnemers aan klinische studies zijn proefkonijnen. 🐹

Werkelijkheid: Voordat een geneesmiddel wordt goedgekeurd voor gebruik, moet het uitgebreid klinisch onderzoek ondergaan om de veiligheid en werkzaamheid ervan te garanderen. Elke studie moet worden goedgekeurd door een onafhankelijke ethische commissie, die het ethische aspect van de studie beoordeelt, maar ook de balans tussen risico's en potentiële voordelen bepaalt. Het welzijn en veiligheid van de deelnemers aan klinische studies staat steeds ​​voorop.

2️⃣ Mythe: Het heeft geen zin om deel te nemen als u een placebo krijgt. 💊

Werkelijkheid: Een placebo wordt gebruikt als er geen standaardbehandeling of helemaal geen behandeling is voor de ziekte die wordt onderzocht. Als er wel een standaardbehandeling bestaat, wordt in het onderzoek de experimentele behandeling vergeleken met de standaardbehandeling en krijgt de deelnemer toch een behandeling.

3️⃣ Mythe: Vergelijkende studies en dubbelblinde studies zijn verwarrende begrippen. Wat betekenen ze? ⁉️

Werkelijkheid: Klinische studies zijn een essentiële stap in de ontwikkeling van nieuwe medische behandelingen, maar het jargon dat bij deze onderzoeken wordt gebruikt kan verwarrend zijn. Als u deze termen begrijpt, kunt u de resultaten van klinische studies beter begrijpen en weloverwogen beslissingen nemen over uw gezondheid.

4️⃣ Mythe: Waarom zou ik deelnemen aan een klinische studie als ik er niet direct voordeel bij heb? 🤔

Werkelijkheid: Meedoen aan een klinische studie betekent niet automatisch dat u er voordeel bij heeft, maar de deelnemer draagt wel bij aan de vooruitgang van de medische kennis, waar toekomstige patiënten mogelijk baat bij hebben. Bovendien krijgen ze vaak gespecialiseerde medische zorg en worden ze nauwer opgevolgd tijdens de studie.

5️⃣ Mythe: Mijn arts kan mij vertellen welke klinische studies geschikt zijn voor mij. 👩⚕️

Werkelijkheid: Artsen spelen een cruciale rol in het in contact brengen van patiënten met relevante klinische studies. Er lopen echter veel klinische studies in België, dus artsen zijn niet altijd van alles op de hoogte. Daarom is het belangrijk dat patiënten zelf ook actief op zoek gaan naar informatie.

Met deze campagne willen we de feiten van de mythen scheiden en de kennis over klinische studies vergroten. We moedigen u aan om de video met uitleg over klinische studies te bekijken en deze  te delen met uw vrienden en familie.

Deze campagne maakt deel uit van de lancering van het portaaldat bedoeld is om patiënten te helpen om op een gemakkelijke manier  informatie over klinische studies te vinden.

Zou u uw familie of vrienden aanraden om deel te nemen aan een klinische studie?

Meer over klinische studies

Meer weten

Naar alle nieuws

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002202 created on 20/06/2023

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring