In ons laatste interview in de reeks Healthcare Innovation Talks praat Eva McLellan, hoofd bedrijfsstrategie, transformatie en innovatie bij Roche België & Luxemburg, met Dan Toma, ondernemer, ingenieur en auteur. In dit gesprek legt Eva het systeem uit dat Roche BeLux opzet om innovatie te ondersteunen en de toekomstige groei van de organisatie te verzekeren.
Roche medewerkers worden elke ochtend gemotiveerd wakker door onze visie: 3 tot 5 keer meer voordeel voor patiënten leveren tegen de helft van de kosten voor de maatschappij. Dit is een nobele ambitie die ook een aanpassing van onze cultuur vereist om ons in staat te stellen verder te innoveren dan wat in het verleden is bereikt.
Elke organisatie is anders; een boek nemen betekent daarom niet dat het alle antwoorden bevat. Je moet de opties afstemmen aan je eigen behoeften, de externe context en de interne situatie. Eva en Dan hadden een discussie over het geheime recept van bedrijfsinnovatie, hoe effectieve innovatiesystemen op te bouwen, wat er anders moet en praktische leerpunten om te onthouden.
Onze ervaring is dat succesvolle innovatie voortkomt uit ons vermogen om drie belangrijke elementen aan te pakken: het identificeren van barrières, het definiëren van innovatie en het begeleiden van investeringsbeslissingen.
Eerst moet je begrijpen wat uw organisatie ervan weerhoudt om te innoveren. We hebben de tijd genomen om dit samen te onderzoeken. We leerden dat de juiste bouwstenen aanwezig moeten zijn : strategie, structuur, processen, bestuur stimulansen. We realiseerden ons ook dat we meer moesten investeren in cultuur alsook in de ontwikkeling van specifieke vaardigheden en innovatievermogen.
"Vervolgens hebben we gedefinieerd wat we onder ‘innovatie’ verstaan. Voor ons is het de praktische uitvoering van ideeën die beantwoorden aan vastgestelde behoeften en resulteren in de creatie van een nieuwe waarde voor patiënten, voor Roche en voor de maatschappij. Vervolgens hebben we onze innovatie 'thesis' geformuleerd - een reeks van leidende beginselen die voor iedereen een strategische richting moet aangeven. En tijdens dit proces was het belangrijk dat we luisterden naar de standpunten van iedereen binnen het bedrijf en van onze externe belanghebbenden", voegt Eva eraan toe.
Een belangrijk leerpunt voor Eva en de Roche BeLux-organisatie was het besef hoe cruciaa lhet is om de geboekte vooruitgang te monitoren.
"Als bedrijfsleiders wisten we hoe we de resultaten van onze kernactiviteiten moesten meten. We hadden echter moeite om de impact van onze innovatie te meten. Dus verdubbelden wij onze inspanningen om te leren hoe we dit doeltreffend konden doen, en de resultaten volgden. We hebben een toename gezien in onze innovatie resultaten en konden het investeringsniveau dat nodig was om deze resultaten te bereiken, verlagen", legt Eva uit in het interview.
Dan gelooft ook dat indicatoren essentieel zijn. In zijn nieuwste boek, "Innovation Accounting", benadrukt hij het belang van het bijhouden van innovatie-uitgaven.
Stress niet zozeer over het mislukkingspercentage van je innovatieve ideeën. Richt je in plaats daarvan op hoeveel je uitgeeft voor elke mislukking", legt hij uit. "Die innovatiekosten zijn in wezen hoeveel je uitgeeft aan elk idee dat het haalt tot het op de markt komt.
Uiteindelijk moeten bedrijfsleiders bij hun investeringen in innovatie hetzelfde pragmatisme toepassen als bij het beheer van hun kernactiviteiten, aldus Dan. "Net zoals u bepaalde resultaten verwacht van uw kernactiviteiten, zorg er dan voor dat u die ook verwacht van uw investeringen in innovatie," voegt hij eraan toe.
Eva en Dan laten deze principes misschien eenvoudig klinken, maar uit
R.E. : Pharm E. De Bruyne - M-BE-00001388 - Created on 06/05/2022