Sinds 1 juli 2023 hebben bepaalde patiënten de mogelijkheid om zorg thuis te ontvangen die voorheen alleen in het ziekenhuis beschikbaar was. Een jaar na de introductie van een nieuw juridisch en financieel kader voor thuiszorg is de volledige implementatie van deze baanbrekende aanpak nog steeds in afwachting. Ondanks het potentieel om aanzienlijke waarde te bieden aan patiënten, ziekenhuizen en de zorgsector, is de acceptatie van kankerzorg in een thuisomgeving nog niet volledig gerealiseerd. Samenwerking en gezamenlijke inspanningen zijn essentieel om de implementatie van thuiszorg te versnellen.
Er is een aanzienlijk verschil tussen regelmatig naar het ziekenhuis gaan en een injectie thuis ontvangen. Het omarmen van thuisbehandeling stelt patiënten in staat om behandeling te ontvangen in het comfort van hun eigen huis, wat hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. Hierdoor is er minder noodzaak voor regelmatig reizen naar het ziekenhuis, waardoor de last en kosten van ziekenhuisbezoeken verminderen.
Het implementeren van thuiszorgprogramma's kan waardevolle capaciteit vrijmaken in dagklinieken, waardoor ziekenhuizen middelen kunnen toewijzen aan andere essentiële therapieën. Deze verbeterde efficiëntie en capaciteit kunnen de zorg voor patiënten met complexere behandelingen ondersteunen, waardoor optimale zorg wordt gegarandeerd.
Een betere naleving en therapietrouw zijn waarschijnlijker wanneer patiënten behandeling ontvangen in hun vertrouwde omgeving. Bovendien vergroot de toegang tot subcutane (SC) en orale behandelingen de behandelingsmogelijkheden en bevordert het innovatie binnen de sector.
Ondanks de voordelen van thuiszorg hebben slechts enkele ziekenhuizen de pilootprogramma’s voortgezet die ze waren gestart voor de introductie van het kader. Ziekenhuizen zijn terughoudend vanwege onzekerheden over financiële gelijkheid tussen ziekenhuis- en thuiszorg, evenals praktische zorgen met betrekking tot de organisatie en coördinatie van de zorg.
De meeste oncologen weten niet waar ze moeten beginnen om thuisziekenhuiszorg te organiseren, waardoor de motivatie ontbreekt. Het is logisch dat een klein centrum het voordeel niet ziet van het ontwerpen van deze complexe procedure, vooral voor een klein aantal patiënten. Dit verandert echter wanneer een geteste procedure direct beschikbaar en gemakkelijk te implementeren is. Veel problemen zijn al opgelost, zoals afvalverwerking of het transport van de injectie. Om aan deze reis te beginnen, moet je als arts bereid zijn om de controle los te laten. Je moet vertrouwen hebben in de thuiszorgprofessionals en de patiënten. Maar wat ik vooral zie, is dat elke patiënt die deze mogelijkheid krijgt, enorm enthousiast is
Roche zet zich in om thuiszorg werkelijkheid te maken voor patiënten, ziekenhuizen en de sector. We zullen een evenement organiseren in de herfst om praktische vragen te bespreken en praktijkervaringen te delen voor ziekenhuizen die geïnteresseerd zijn in het implementeren van thuiszorgprogramma's. Samen kunnen we de zorgverlening verbeteren en de uitkomsten voor patiënten verbeteren. Blijf op de hoogte!
R.E. : Pharm E. De Bruyne - M-BE-00002908