Hoe kunnen we leverkanker beter voorkomen?

In België worden elk jaar ongeveer 1106 nieuwe gevallen van leverkanker vastgesteld1. De meest voorkomende vorm van leverkanker, hepatocellulair carcinoom (HCC) 2, is de achtste doodsoorzaak kanker in België3. Veel gevallen van deze ziekte worden in een vergevorderd stadium gediagnosticeerd en dan zijn de overlevingskansen aanzienlijk kleiner.

Er is geen eenduidige oorzaak van. De ziekte ontstaat meestal door een combinatie van interne en externe factoren. De meeste leverkankers worden veroorzaakt door cirrose. Deze ziekte, die de levercellen beschadigt, kan worden veroorzaakt door zwaar alcoholgebruik, maar kan ook optreden als gevolg van hepatitis B of C, een zeldzame ziekte of leververvetting. Zwaarlijvigheid, diabetes en hoge bloeddruk verhogen het risico op het ontwikkelen van leververvetting. U kunt deze risico's verminderen door gezonde levensgewoonten aan te nemen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gewichtsbeheersing en een gezond dieet met beperkte hoeveelheden alcohol4.  Het is ook belangrijk om besmetting met de hepatitis B- en C-virussen te voorkomen. Het vaccineren van kinderen tot 18 jaar tegen hepatitis B, het testen en behandelen van hepatitis C met antivirale geneesmiddelen, veilig vrijen en het niet delen van naalden kunnen deze infectie voorkomen5.

België heeft geen nationaal screeningprogramma voor leverkanker. Daarom is het belangrijk dat mensen met een hoog risico zich bewust zijn van de symptomen, zodat hun kansen om in een vroeg stadium te worden gediagnosticeerd toenemen. Als u of iemand in uw familie leverkanker heeft gehad_of_indien_u andere risicofactoren_ heeft_zoals hepatitis B of C of leververvetting, aarzel dan niet om uw huisarts of een gastro-enteroloog te raadplegen over de maatregelen die u kunt nemen.6

Diagnose

Uw arts kan leverkanker opsporen met een bloedonderzoek, een echografie of eventueel een FibroScan® om de littekenvorming (fibrose) en de vetophoping (steatose) in uw lever te meten7. Indien de diagnose cirrose of een vermoedelijk kankerletsel aantoont, zullen aanvullende gespecialiseerde beeldvormingsapparaten verdere tests uitvoeren. Als leverkanker wordt ontdekt, zal de behandelende arts, afhankelijk van het stadium, in samenwerking met een multidisciplinair team van specialisten een behandeling aanbevelen op basis van: de grootte van de tumor, of de tumor is uitgezaaid naar omliggende weefsels, of de tumor is uitgezaaid naar lymfeklieren en/of organen elders in het lichaam, de biologische kenmerken van de tumor en de algemene conditie en leeftijd van de patiënt8.

Behandeling

Als de kanker in een vroeg stadium is en de rest van uw lever gezond is, is een operatie de eerste. In andere gevallen van leverkanker in een vroeg stadium kan een levertransplantatie een optie zijn. Wanneer een operatie niet mogelijk is omdat de tumor te groot of te talrijk is, zich in een moeilijk te verwijderen deel van de lever bevindt of in andere delen van het lichaam is uitgezaaid, kan de behandeling bestaan uit het verwijderen of verbranden van de kankercellen, embolisatie of het blokkeren van de bloedstroom naar een tumor, doelgerichte therapie, immuuntherapie, chemotherapie en radiotherapie9. In sommige gevallen kunnen deze behandelingsopties de tumor doen slinken, zodat een operatie of transplantatie mogelijk wordt10.

Door maatregelen te nemen om leververvetting, levercirrose en leverkanker te voorkomen en door regelmatig uw arts te bezoeken om inzicht te krijgen in uw risicofactoren voor leverkanker, kunt u ervoor zorgen dat de kanker in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd en dat u zo snel mogelijk een behandeling op maat krijgt. Hoe vroeger een kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Vraag altijd advies aan uw arts.

Voor meer informatie over de beschikbare opsporingsdiensten kunt.

  1. .

Meer weten

Preventie

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00001530 created on 15.06.2022

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInTwitterFacebookInstagramVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring