Hack Healthcare: een openbaar denklab voor innovatie

Nog bijna een maand te gaan tot de tweede editie van de Healthcare Hackathon, dat georganiseerd door Hack Belgium Labs op 31 mei en 1 juni 2022. Hackers uit verschillende hoeken van België zullen hier brainstormen over ideeën om de gezondheidszorg te verbeteren. Eva McLellan had een gesprek met de oprichter van het evenement, Leo Exter.Ze gingen samen dieper in op dit concept van open innovatie en hoe het van toepassing is op een complex systeem als de gezondheidszorg.

"Klassieke innovatie houdt in dat bedrijven hun troeven  voor zichzelf houden, dat ze op een geïsoleerde manier hun ding doen en  nieuwe dingen binnenshuis ontwikkelen . Open innovatie is het inschakelen van externe bronnen" legt Leo uit.

De goede ingrediënten voor een succesvolle samenwerking zijn volgens hem duidelijkheid over wat de partners eruit kunnen halen, vertrouwen dat de resultaten er komen, en ruimdenkend zijn  om een kans te kunnen zien voor wat deze is als er zich een voordoet.

Dit jaar heeft Roche 3 uitdagingen voorgesteld aan de hackers van de tweede editie Hack Healthcare:

  • We weten helaas dat ongeveer driekwart van de mensen met dementie geen diagnose heeft gekregen, en dus geen toegang heeft tot behandeling en zorg. Hoe kunnen we alertheid creëren voor vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer om familieleden en potentiële patiënten te helpen om ervoor te zorgen dat ze  steun krijgen? De steun die alleen kan worden geboden als patiënten een formele diagnose krijgen.

  • Nieuw gediagnosticeerde kankerpatiënten moeten meerdere tests en consulten ondergaan, wat stress toevoegt aan een toch al pijnlijke ervaring. Hoe kunnen we één gebruiksvriendelijke testinterface hanteren, terwijl we hen de nodige achtergrondinformatie over elk type test geven, om hen te ontlasten?

  • Nieuw gediagnosticeerde multiple sclerose-patiënten weten niet precies wat de ziekte is, hoe ze ermee moeten omgaan of hoe het hun leven zal beïnvloeden. Hoe kunnen we hen zelfbewuster maken, zodat ze begrijpen hoe ze hun ziekte kunnen beheersen en daar een actieve rol in kunnen spelen? 

"Bij Roche geloven we dat innovatieve partnerschappen de essentie zijn van het transformeren van de gezondheidszorg, zoals de reeks Healthcare Innovation Talks heeft laten zien. Daarom hebben we Hack Healthcare gesteund, om die innovatieve partnerschappen te katalyseren en samen te werken met alle belanghebbenden in onze gemeenschap om samen het ecosysteem te verbeteren", besluit Eva.

Meer lezen

Gesprekken over gezondheidsinnovatie

R.E. : Pharm E. De Bruyne - M-BE-00001388 - Created on 06/05/2022

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring