"Zorgen voor patiënten is wat me 's ochtends uit bed haalt"

Marie-José Borst vertelt over haar eerste 100 dagen als algemeen directeur (AD) bij Roche Pharmaceuticals in België en Luxemburg, en blikt vooruit op de toekomst.

Wanneer ik terugkijk op mijn eerste 100 dagen als algemeen directeur bij Roche BeLux, durf ik te zeggen dat het een rollercoaster was. 

Komende uit Zwitserland was er de eerste dagen bijzonder veel te leren en te zien in België. Het BeLux-team verwelkomde mij hartelijk in Brussel en maakte mij vertrouwd met het farmaceutische landschap in België en Luxemburg. Ik kende België al als een "pharma valley", toch stond ik nog versteld van de hoeveelheid expertise en visie die we hier in Brussel hebben. 

Mijn eerste 100 dagen als AD zijn voorbijgevlogen, maar ik blik ook graag vooruit. 

Voor de patiënten

Het is mijn persoonlijke missie om de komende jaren de wereld te vertellen waarom Roche doet wat het doet. Waarom we de lat in de medische zorg steeds hoger leggen. Waarom we de grootste investeerder zijn in R&D in België en in Europa*. Waarom onze medewerkers elke dag het beste van zichzelf geven. 

Het antwoord op al deze vragen is eenvoudig: we doen het voor de patiënten. 

De patiënt staat centraal in alles wat we doen. Ik werk al meer dan 25 jaar bij Roche, en een van de momenten die ik nooit zal vergeten is toen de moeder van een jongetje ons team een persoonlijke bedankbrief stuurde.  

De jongen was gediagnosticeerd met een terminale ziekte. Dankzij nieuwe medicatie en de zorg van Roche waren we in staat om zijn leven aanzienlijk te verlengen en hem een bepaald comfort te bieden. Hoewel we zijn leven helaas niet hebben kunnen redden, hebben we hem en zijn familie wel extra tijd samen gegeven. Een kans om samen betekenisvolle herinneringen te creëren. 

Ik heb die brief nog steeds thuis liggen, als een blijvende herinnering aan het belang van ons werk. Het is hartverwarmend en inspirerend om te lezen welke  positieve impact je kunt hebben op het leven van mensen.  

Het is deze inspiratie die me energie geeft. De zorg voor patiënten is absoluut wat me 's ochtends uit bed haalt.  

De lat hoger leggen

Hoe tillen we de zorg voor onze patiënten naar een nog hoger niveau? 

Ten eerste: Roche zal altijd een pionier blijven in R&D. Innovatie maakt deel uit van ons DNA en ons hele team is vastbesloten om de lat elke dag weer hoger te leggen. 

Ook de toegankelijkheid van de zorg is een belangrijk aandachtspunt voor mij. Nu medische oplossingen steeds complexer worden – bijvoorbeeld via celtherapie en gentherapie – stijgen ook de ontwikkelings- en productiekosten ervan. Het is van vitaal belang dat we de toegang tot de gezondheidszorg blijven waarborgen. Want zelfs de beste zorgoplossingen zijn waardeloos als ze de patiënten niet bereiken. 

Behandelingen moeten ook een bewezen doeltreffendheid hebben wanneer de specifieke behoeften van de patiënt worden aangepakt. Onze visie in de gezondheidszorg is om gezondheidsoplossingen op maat van het individu aan te bieden. Daarom investeren we in dataonderzoek, de essentie van gepersonaliseerde zorg. Personalisering maakt gezondheidszorg efficiënter en zo verminderen we verspilling of ongewenste bijwerkingen van behandelingen. 

Ten slotte staat Roche voor samenwerking. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat teamwork innovatie stimuleert. De uitdagingen in de gezondheidszorg zijn zo groot dat geen enkele individuele speler ze alleen kan aanpakken. Ik kijk ernaar uit om actief samen te werken met onze vrienden en collega's bij Roche Diagnostics, maar ook met onze vele partners en met de patiënten zelf. 

Het verschil maken

Ik ben me ervan bewust dat dit een ambitieuze agenda is. 

Dit is geen one-woman show. Het zal inspanning vragen van alle briljante geesten bij Roche hier in België, Luxemburg, en in het buitenland. Met onze wereldwijde kantoren en onze expertise in farmaceutica én diagnostica bevindt Roche zich in een unieke positie om het voortouw te nemen op weg naar een gepersonaliseerde, duurzame en toegankelijke gezondheidszorg. 

Als AD wil ik dat ons team over vijf jaar kan zeggen: "we hebben een verschil gemaakt". 

Al na 100 dagen als AD ben ik zeker dat we hier in Brussel alles hebben wat nodig is om echt een verschil te maken voor patiënten. En dit is nog maar het begin. Er staan Roche BeLux nog grote dingen te wachten, en ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan dit verhaal. 

- Marie-José Borst, AD bij Roche Pharmaceuticals BeLux

*Bron: Betransparent.be register. Roche investeerde in 2021 €27.763.032,88 voor Roche Pharmaceuticals en €1.739.009 voor Roche Diagnostics (laatste beschikbare gegevens). 

Meer weten

Naar alle nieuws

R.E. : Pharm E. De Bruyne - M-BE-00001603 - Created on 26/07/2022

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring