Vóór een klinische studie
Uw arts zal u uitleggen wat het doel van de studie is, welke mogelijke voordelen en risico's er voor u zijn, en welke gevolgen het voor u heeft als u meedoet aan de studie. Als u begrijpt wat de studie inhoudt, kunt u beslissen of u wel of niet wilt deelnemen.
Om aan een studie deel te nemen, moet u ook aan bepaalde voorwaarden voldoen; zo moet u bijvoorbeeld tot een aangegeven leeftijdsgroep of geslacht behoren of een specifiek type ziekte hebben. Nadat u heeft besloten om mee te doen, worden er doorgaans tests gedaan, zoals bloedtests, scans of biopsies. Pas daarna kan u starten met de behandeling. Uw arts kan u vertellen welke tests er nodig zijn voor een studie waarin u geïnteresseerd bent.
Voordat u gaat meedoen aan een klinische studie, moet u een formulier ondertekenen om te bevestigen dat u uw 'geïnformeerde toestemming’ geeft om deel te nemen.
Tijdens een klinische studie
Hoe en waar u het geneesmiddel krijgt, verschilt per klinische studie. Als de behandeling een pil of een injectie is, kunt u deze mogelijk thuis toedienen. In sommige gevallen moet u naar een ziekenhuis gaan om uw behandeling via een infuus te krijgen. Het geneesmiddel wordt dan via een ader toegediend.
Tijdens de klinische studie, nadat u bent begonnen met uw behandeling, moet u mogelijk regelmatig tests ondergaan zodat de artsen kunnen controleren hoe goed de behandeling werkt en of er bijwerkingen zijn. Er kan u worden gevraagd of u nieuwe symptomen heeft of om vragenlijsten in te vullen over hoe u zich voelt en hoe goed u uw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. Door deze extra tests bezoekt u uw arts of het ziekenhuis mogelijk vaker dan gewoonlijk. Het kan dus meer tijd vergen dan de standaardbehandeling. Deze extra tests worden vergoed door de sponsor van de studie en u ontvangt een vergoeding voor uw onkosten.
Deze extra tijd/aandacht kan gunstig voor u zijn: veranderingen in uw gezondheid worden mogelijk sneller opgemerkt en behandeld dan wanneer u niet aan een studie zou deelnemen. Ook merkt u mogelijk dat u, doordat u vaker contact heeft met uw zorgteam, meer gelegenheid heeft om vragen te stellen en meer te weten kan komen over uw aandoening of de behandeling.
De lengte van een klinische studie is heel erg variabel, van enkele weken tot jaren.
Na een klinische studie
Als u tijdens de klinische studie een nieuwe behandeling krijgt, is het niet altijd mogelijk om door te gaan met deze behandeling nadat de studie afgelopen is. Als blijkt dat de behandeling werkt, kan het een tijdje duren voordat deze kan voorgeschreven worden door uw arts. Vaak is er wel de mogelijkheid om het geneesmiddel te verkrijgen via een speciaal programma na de studie en vooraleer het voorgeschreven en terugbetaald kan worden.
Aan het einde van een klinische studie moeten de algemene resultaten beschikbaar worden gesteld aan alle deelnemers. De algemene resultaten worden ook publiek beschikbaar gemaakt op de volgende website: clinicaltrials.gov. Verder worden ze gepubliceerd zodat artsen en wetenschappers weten wat de resultaten waren. De volledige resultaten van een studie zijn echter niet altijd meteen beschikbaar; onderzoekers moeten de resultaten eerst zo nauwkeurig mogelijk analyseren. Bij publicatie van de resultaten mag er geen informatie worden opgenomen waardoor patiënten die aan de studie meededen kunnen worden geïdentificeerd.