Nederlands

Leven met longkanker

Een diagnose van longkanker verstoort het evenwicht in het bestaan van de patiënten en hun omgeving. Ongeacht of het nu op fysiek of emotioneel niveau is, op het werk of in de relatie, het interfereert met elk aspect van het dagelijks leven en kan het leven in een beproeving veranderen. Om deze reden is het van cruciaal belang voor de patiënten met longkanker om goed voor zichzelf te zorgen.

De levenskwaliteit bewaren

Mensen met longkanker kunnen hun welzijn op verschillende manieren verbeteren: voeding, lichaamsbeweging en ontspanning zijn fundamentele factoren om zich goed te voelen. Ze kunnen ook een positieve invloed hebben op de lichamelijke en mentale gezondheid. Emotionele banden en een goede relatie kunnen ook bijdragen aan het geluk en de sereniteit van de persoon.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet biedt u alle essentiële voedingsstoffen. Het versterkt het lichaam en de geest en daarmee ook de levenskwaliteit. Om een gezond voedingspatroon te hebben dat rijk is aan vitale stoffen, moet u op een aantal punten letten. Eet voldoende koolhydraten, vet en eiwitten. Kies verder voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. U kunt inderdaad met alle essentiële voedingsstoffen uw algemene toestand verbeteren. Het voedsel wordt bovendien, afhankelijk van de kookmethode, minder goed of beter verteerd.

Bij longkanker kan het overigens goed zijn om uw dieet te veranderen. Sommige patiënten verliezen eetlust,  nemen de smaak anders waar, en zijn misselijk of braken. Dit kan het gevolg zijn van angst of zorgen, maar ook van de bijwerkingen van de behandeling. Deze laatste kunnen ook intolerantie veroorzaken voor bepaalde voedselproducten, bijvoorbeeld vanwege een irritatie van de slijmvliezen.

Heeft de behandeling invloed  op uw eetgedrag, of bent u afgevallen? Zo ja, dan kunnen deze tips u helpen:

 • Spreid meerdere kleine maaltijden over de dag

 • Presenteer de gerechten op een smakelijke manier

 • Dek de tafel met liefde en neem voldoende tijd om te eten

 • Geniet van de maaltijd in aangenaam gezelschap

 • Probeer nieuwe recepten

 • Dwing uzelf niet om te eten

Als u veel afgevallen bent of gebrek aan eetlust heeft, kan een professionele voedingsdeskundige u helpen. Dit kan door uw arts worden voorgeschreven. Zijn of haar advies zal op uw wensen en voorkeuren worden afgestemd en op basis van voedsel dat u verdraagt. "Kankerdiëten" worden niet aanbevolen.

Uw relatie

Het is essentieel om er voor elkaar te zijn; dit geldt des te meer in geval van ziekte. Een kankeraandoening kan desondanks gevolgen hebben op een relatie. Lichamelijke en emotionele behoeften kunnen evolueren. Dit kan het resultaat zijn van psychische nood, de weerslag van chemotherapie, radiotherapie of een chirurgische ingreep. Maar ook haarverlies, de littekens van de operatie of gewoon de fysieke zwakte kunnen negatieve gevolgen hebben voor het gevoel van welzijn. Een psycholoog kan uw relatie helpen om een constructieve verhouding met de ziekte en de gevolgen ervan te vinden. Het wordt aanbevolen om beroep te doen op een specialist in geval van niet-uitgedrukte conflicten, emotionele terugtrekking of angst voor een fysieke relatie.

Ondersteuning door een zelfhulpgroep

Het lijden van de patiënten wordt eveneens verlicht door regelmatige ontmoetingen met andere mensen die dezelfde beproevingen doormaken. Deze bieden waardevolle steun en bevrijden de getroffen personen van een gevoel van eenzaamheid. De patiënten hebben inderdaad de mogelijkheid om zich te uiten over hun eigen situatie, wat extra verlichting brengt. Bovendien kunnen ze de uitwisseling van ervaringen met andere mensen met longkanker goed gebruiken en er de moed uit putten om te blijven vechten. De familie is ook welkom in deze discussiegroepen.

Lichaamsbeweging en ontspanning

Lichaamsbeweging en ontspanning spelen ook een belangrijke rol bij de benadering van kanker. Hierdoor wordt de lichamelijke conditie en het gevoel van welzijn verbeterd. Maar deze lichamelijke oefeningen moeten niet worden gepusht om effectief te zijn. Ademhalingsoefeningen en stretching kunnen voldoende zijn om u zich beter en actiever te voelen in uw dagelijks leven. Regelmatige ademhalingsoefeningen verhogen bovendien uw longcapaciteit. Uw ademhaling wordt erdoor vergemakkelijkt. Tips om overdag bewegen:

 • Maak een dagelijkse wandeling van 20 minuten of langer.

 • Rek regelmatig de spieren van uw bovenlichaam.

 • Pas het aantal lichamelijke oefeningen en de intensiteit ervan aan.

 • Verlicht het sporten met technische hulpmiddelen zoals een elektrische fiets.

 • Geef de voorkeur aan rustige sporten zoals wandelen, yoga of tai chi.

De warmte en de ontspanningsoefeningen laten u toe de dag goed te beëindigen. Deze zijn ontspannend en brengen rust. Yoga, Pilates en autogene training zijn ideaal. Deze oefeningen kunnen gewoon thuis worden uitgevoerd. 

Gerichte training van de longen

Mensen met longkanker moeten hun longen trainen. Dit orgaan is namelijk verantwoordelijk voor het verstrekken van zuurstof aan ons lichaam. Op vol vermogen, krijgen we voldoende zuurstof binnen. Maar voor veel patiënten is dit niet het geval, omdat er delen van een long tijdens een operatie zijn verwijderd, of omdat  radiotherapie littekens op het longweefsel heeft gevormd. De longfunctie kan hierdoor beperkt zijn. Met een slechte zuurstoftoevoer wordt vermoeidheid sneller gevoeld en zelfs de geringste lichamelijke inspanning, zoals een trap oplopen, kan u buiten adem brengen.

Als de ademhalingstechniek regelmatig wordt uitgevoerd, verbetert het lichamelijk welzijn en het emotionele evenwicht. Er zijn dus goede redenen om de ademhaling te oefenen, wat maar enkele minuten per dag in neemt en aanzienlijke verbeteringen oplevert.

Leer goed te ademen

Afhankelijk van de klinische symptomen kunnen de patiënten gebruikmaken van verschillende ademhalingstechnieken om hun longen te trainen. Regelmatige training vermindert  kortademigheid na inspanning aanzienlijk. De longen worden zodoende geventileerd en de beweeglijkheid van de borstspieren wordt versterkt. Verder worden de dagelijkse bewegingen zoals stappen, zich buigen of de trap oplopen gemakkelijker. Dankzij de ademhalingstechnieken kunt u het zuurstofgehalte van uw bloed verhogen en wordt uw ademhaling kalmer en regelmatiger..

Oefeningen voor de longen

Twee oefeningen trainen uw longen en verbeteren uw ademhaling. Ze zijn ook geschikt voor patiënten bij wie een deel van de long is verwijderd.

Omgaan met angst

Mensen met longkanker worden vaak geconfronteerd met angsten en zorgen: de angst voor de behandeling, mogelijke pijn of kortademigheid, maar ook de angst niet te weten hoe de ziekte zal evolueren, stelt hen grote problemen. Daarbij komt nog de angst voor de dood en angst voor eenzaamheid, bijvoorbeeld omdat naasten of vrienden afstand nemen. Deze angsten zijn volkomen legitiem en men moet niet proberen ze te verbergen, het kan heilzaam zijn om ze onder ogen te zien.

Uitwisseling en informatie

U staat niet alleen tegenover uw angsten. Probeer erover te praten en deel uw gevoelens met uw partner, familieleden en vrienden. U kunt ook professionele hulp vragen. Een specialist kan u helpen om uw angst onder controle te houden. Vraag uw arts waar u een psycholoog of een psychotherapeut kunt vinden. In adviescentra voor kanker kan u ook advies inwinnen. Aangezien onzekerheid aan de basis ligt van veel angsten, kan het helpen om te proberen  gedetailleerde informatie over uw ziekte te verkrijgen.

De relatie met de dood

Aan uw eigen dood denken, kan moeilijk zijn. Patiënten met longkanker kunnen op elk moment geconfronteerd worden met dit delicate onderwerp. Ondanks verbetering van de behandelingen en de verhoogde overlevingskansen kan longkanker inderdaad levensbedreigend zijn. Nadenken over onze sterfelijke aard en dood verandert in de meeste gevallen onze relatie met het leven. Veel getroffen mensen proberen het beste uit hun leven te halen en tijd door te brengen met de mensen die ze koesteren of met het regelen van belangrijke dingen.

In gevallen waarin de ziekte pijn en een ernstige handicap veroorzaakt, zijn er geneesmiddelen die verlichting brengen. Raadpleeg uw arts voor meer informatie.

Voorafgaande verklaringen

Er zijn 5 voorafgaande verklaringen in België die van tevoren kunnen worden vastgesteld. Hierdoor kunnen artsen en zorgverleners later rekening houden met de beslissing van de patiënt op het moment dat de patiënt zich niet langer  kan uiten. Voor patiënten die nog steeds bewust zijn, zijn deze voorafgaande verklaringen natuurlijk (nog) niet nodig. In dat geval is inderdaad een mondelinge verklaring van hen voldoende over wat zij willen of niet.

Het staat iedereen vrij om (een reeks van) deze voorafgaande verklaringen in te vullen. Alle voorafgaande verklaringen zijn wettelijk bindende documenten. Artsen zijn verplicht hiermee rekening te houden, met uitzondering van de voorafgaande verklaring betreffende euthanasie. Drie van de 5 voorafgaande verklaringen (euthanasie, testament en orgaandonatie) kunnen eveneens bij de gemeente worden geregistreerd. Dit is niet verplicht, omdat dit wettelijk bindende documenten zijn, maar de registratie ervan is een aanvullende (en kosteloze) manier om voorafgaande verklaringen openbaar te maken. Alle voorafgaande verklaringen blijven voor onbepaalde tijd geldig, behalve die met betrekking tot euthanasie, die om de 5 jaar moet worden vernieuwd. Het is soms nuttig om deze voorafgaande verklaringen in te vullen in samenspraak met een arts of zorgverlener. 

Stichting tegen Kanker

Fondation ARC pour la recherche sur le cancer

R.E. : Pharm E. De Bruyne - M-BE-00001590 - Created on 06/07/2022


De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInTwitterFacebookInstagramVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring