De lever bevindt zich rechts bovenaan in de buik. Hij weegt ongeveer 1,5 kg en wordt omhuld door een bindweefselvlies (kapsel), dat op zijn beurt bedekt wordt door een membraan (het buikvlies).
De lever bestaat uit een linker- en een rechterkwab. Elke kwab bestaat uit 50.000 tot 100.000 kwabjes, die op hun beurt elk bestaan uit drie miljoen levercellen, de hepatocyten. Deze cellen staan in voor belangrijke metabole functies.
Lever
Galblaas
Galwegen
Twaalfvingerige darm (duodenum)
Pancreas
Maag
Milt
Net als de nieren reinigt de lever het organisme door toxines, zoals bijvoorbeeld alcohol of chemische stoffen uit geneesmiddelen, te elimineren. De lever speelt ook een rol in de vertering door gal af te scheiden en bij de opname van voeding en voedingsstoffen. Het is in de lever dat door degradatie van hemoglobine, het rode pigment van het bloed, bilirubine wordt geproduceerd en dat er belangrijke eiwitten zoals albumine, het meest overvloedige eiwit in ons bloed, worden uitgescheiden. De lever is dus het belangrijkste orgaan voor ons metabolisme.
Leverkanker is een tumor, ook carcinoom genoemd, die in de lever wordt gevormd. Daarom spreken we ook van een levercarcinoom. Een tumor is een anarchistische proliferatie van cellen. Men onderscheidt twee soorten leverkanker in functie van de oorsprong van de tumor:
Primaire leverkanker: een tumor die zich op de levercellen ontwikkelt, of een hepatocellulair carcinoom (HCC). Onder de primaire vormen van leverkanker worden ook tumoren in de buurt van de lever gerekend, bijvoorbeeld in de galwegen, het cholangiocarcinoom. Het angiosarcoom dat voorkomt in de bloedvaten die de lever irrigeren, maakt er ook deel van uit.
Secundaire leverkanker: levermetastasen, tumoren die afkomstig zijn van andere organen zoals de longen of het maag-darmapparaat, en die gemigreerd zijn naar de lever (secundaire kanker).
Ongeveer 90% van de maligne levertumoren zijn hepatocellulaire carcinomen (HCC), iets minder dan 10% zijn cholangiocellulaire carcinomen (CCC):
Deze zijn het gevolg van de anarchistische groei van de levercellen (hepatocyten). Hoe verder de kanker gevorderd is, hoe meer functioneel leverweefsel aangetast. Vaak lijden deze patiënten ook aan levercirrose.
Deze tumoren bevinden zich in de galwegen binnen en buiten de lever. In tegenstelling tot hepatocellulaire carcinomen reageren ze minder goed op behandelingen.
De oorzaken en risicofactoren verantwoordelijk voor de meest voorkomende vormen van leverkanker zijn:
Levercirrose – littekenweefsel van de lever door een chronische ontsteking
Alcoholmisbruik
Chronische hepatitis B of C
Teveel eten, gebrek aan lichaamsbeweging of diabetes
Stofwisselingsstoornissen, bv. de ijzerstofwisseling (hemochromatose)
Schimmeltoxines, de zogenaamde aflatoxines
Iedereen met een verhoogd risico op leverkanker, bijvoorbeeld omdat hij verschillende risicofactoren vertoont, moet elke zes maanden op controle.
Om leverkanker te diagnosticeren, voert de arts een reeks onderzoeken uit. Hij begint met een anamnese, dat wil zeggen vragen over de symptomen waarbij hij kijkt of er risicofactoren zijn die leverkanker bevorderen. Vervolgens gaat hij over tot een medisch onderzoek. Hij maakt onder meer gebruik van deze technieken:
Met een echografie kunnen we de lever en de organen in de buik observeren. Indien wordt vastgesteld dat er een tumor aanwezig is, zal een computertomografie (CT) en/of een magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) meer nauwkeurige beelden leveren over de omvang van de tumor en eventuele metastasen.
De afname van weefselmonsters brengt meer duidelijkheid: is dit een maligne tumor? Is het een primaire tumor of is er sprake van metastasen (secundaire tumor)?
Een bloedonderzoek kan de aanwezigheid van een hoog aantal tumormarkers aantonen. Dit zijn specifieke stoffen die worden vrijgegeven in het bloed door de tumoren. De specifieke marker voor leverkanker is alfafoetoproteïne (AFP). In geval van cirrose geeft de bloedanalyse ook aan in welke mate de leverfunctie verstoord is.
Naast de onderzoeken aan de hand van medische beeldvorming kan de arts ook een gastroscopie uitvoeren (een onderzoek dat de interne wand van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm visualiseert), een colonoscopie (een onderzoek dat de interne wand van de dikke darm visualiseert), een laparoscopie (een endoscopisch onderzoek van de buikholte en de inhoud ervan) of een katheterisatie om de bloedvaten van het abdomen te onderzoeken. Als er gevreesd wordt voor de aanwezigheid van botmetastasen, is een botscan aangewezen. Dat is een techniek voor medische beeldvorming die veranderingen in de botten weergeeft.
Leverkanker gaat gepaard met een aantal symptomen die niet onmiddellijk in verband worden gebracht met de ziekte:
De ogen en de huid worden gelig
Overgeven van bloed
Lichamelijke zwakte
Gebrek aan eetlust
Aanhoudende pijn bovenin de buik
Onverklaarbaar gewichtsverlies ondanks een toename van de buikomtrek
Zwarte, kleverige ontlasting (teerachtige ontlasting)
Koorts
Misselijkheid
Deze symptomen mogen niet licht worden opgevat, raadpleeg uw huisarts zodat hij u onderzoekt. Hij kan u naar andere specialisten doorverwijzen.
R.E. : Pharm E. De Bruyne - M-BE-00000666 - Created on 30/04/2021
De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.