Volgens Isabelle D’Hondt, Therapeutic Area Lead bij Roche Belux, is België is een echt referentieland op het vlak van klinische proeven.
“Dankzij een stimulerend wetgevend kader, uitstekende onderzoekers, internationaal gerenommeerde onderzoekscentra en de historische expertise van verschillende gezondheidsactoren, en natuurlijk ook door de deelnemende patiënten, heeft België zich succesvol op de kaart te weten te zetten als “pharma valley”. In 2020 investeerden we bij Roche 22 miljoen euro in Belgisch onderzoek en ontwikkeling, wat ons de grootste R&D investeerder in de gezondheidszorg in België maakt. Daarbij richten we onze inspanningen meer en meer op baanbrekend onderzoek naar zeldzame ziektes. Zo willen we onze expertise aanwenden daar waar de noden het hoogst zijn.”
Dat er in België zoveel klinische studies plaatsvinden biedt ook kansen voor patiënten. Zo konden in 2020 meer dan 650 patiënten met grote medische noden hierdoor versneld toegang krijgen tot onze innovatieve behandelingen, nog voor deze op de markt beschikbaar waren. Daarenboven worden deelnemende patiënten nauwgezet opgevolgd door specialisten en experts, wat tot een beter inzicht en beheer van hun ziekte leidt. Toch vinden patiënten volgens Ken Devleeshouwer, Compliance & Process Advisor, niet altijd de weg naar klinische proeven die voor hen van belang kunnen zijn.
“Er zijn vandaag nog veel patiënten die niet op de hoogte zijn van klinische studies in hun ziektedomein. Vaak weten ze ook niet hoe klinische studies in hun werk gaan of hoe ze zich hiervoor kunnen aanmelden. Daarom moeten we inzetten op sensibilisering, zowel door artsen als site medewerkers, patiëntenorganisaties, ziekenhuizen als de overheid. Patiënten moeten beter geïnformeerd worden en - indien daar twijfel over zou bestaan- gerustgesteld worden dat klinische proeven op een absoluut veilige, gecontroleerde wijze plaatsvinden met respect voor de hoogste ethische standaarden.”
Ook in COVID-tijden kunnen klinische studies veilig en efficiënt doorgaan, verzekert collega Elke Raes die Country Clinical Operation Leader is. Roche zet al langer in op meer digitalisering van klinische studies om de toegang tot studies en de betrokkenheid van patiënten te verbeteren, evenals van de interventies die in het kader van de studie worden uitgevoerd. De huidige situatie heeft voor een versnelling gezorgd en veel actoren dat extra duwtje gegeven.
“Ook in deze moeilijke tijden doen we er alles aan om klinische proeven haalbaar te maken voor patiënten. Daarom geven we hen de optie om thuis opgevolgd te worden door een verpleegkundige en voorzien we een smartwatch om patiënten vanop afstand te monitoren. We zoeken echt naar nieuwe manieren om ook tijdens deze COVID-19 pandemie onze klinische proeven te kunnen blijven uitvoeren.”
COVID-19 heeft aangetoond dat virtuele klinische proeven enorme voordelen bieden en haalbaar zijn. Roche doet dan ook een oproep aan de overheid om werk te maken van aangepaste wetgeving die de verdere digitalisering van klinische proeven ondersteunt. Zo kunnen we ook in de toekomst patiënten zo comfortabel mogelijk aan klinische proeven laten deelnemen en samen de ziektezorg efficiënter maken.
R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002320 created on 05/09/2023
De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.