De diagnose van hemofilie kan mensen ongerust maken en veel vragen doen opkomen. Men staat voor nieuwe problemen en zorgen. Er zijn netwerken en patiëntenverenigingen die de getroffen personen en hun naasten helpen om deze problemen op te lossen.

Patiëntenverenigingen

In België vertegenwoordigt de Hemofilievereniging mensen met hemofilie en strijdt ze voor een betere zorg voor deze personen. Ze verdedigt patiëntenbelangen bij alle hemofilie-actoren in België: de overheid, ziekteverzekering, farmaceutische laboratoria, artsen en ander verzorgend personeel.

In Luxemburg brengt de Association Luxembourgeoise des Hémophiles hemofiliepatiënten samen, verdedigt hun belangen en geeft informatie over hemofilie.

Op wereldvlak is de Wereldfederatie hemofilie (WFH) een internationale organisatie zonder winstbejag die streeft naar een beter leven en betere toegang tot geneesmiddelen voor hemofiliepatiënten en mensen die aan andere genetische stollingsstoornissen lijden.

Hemofiliecentrum in België

Stollingsfactoren: terugbetaling vanaf 1 juli 2019

Op 1 juli 2019 zijn de vergoedingsvoorwaarden gewijzigd voor een heel deel stollingsfactoren die gebruikt worden bij de behandeling van bloedingen door een tekort aan stollingsfactoren. Om deze geneesmiddelen terugbetaald te krijgen, moeten patiënten vanaf nu een specialist in een referentiecentrum voor hemofilie raadplegen.

Meer informatie over kostendekking van de behandeling vindt u op de website van het RIZIV.