De diagnose wordt meestal in de kindertijd gesteld. Dat heeft een impact op het leven van patiënten maar ook op dat van hun naasten. De ziekte brengt op veel vlakken veranderingen met zich mee en kan vaak een uitdaging zijn.

Kinderen met hemofilie

Hemofilie is over het algemeen een aangeboren stollingsstoornis. De aanleg voor bloedingen is bij zuigelingen vrij klein. Het risico op bloedingen wordt groter naarmate het kind op handen en voeten begint te lopen. In de meeste gevallen is dit het stadium waarin hemofilie ontdekt wordt. Deze diagnose gaat meestal vergezeld van een heleboel vragen bij de ouders. Dan komen de raad en ervaring van deskundigen in de behandeling van hemofilie van pas. De behandeling en de medische opvolging van het kind worden verzekerd in een centrum voor hemofilie.

U kunt ook hulp vinden bij patiëntenverenigingen zoals de Belgische Hemofilievereniging en de Association Luxembourgeoise de l’hémophilie. Deze verenigingen organiseren educatie voor ouders en vakantiekampen voor de getroffen kinderen. Ze vormen ook een netwerk waarmee ouders informatie kunnen uitwisselen en hun ervaringen kunnen delen.

Tussenkomst van de mutualiteit voor hemofiliepatiënten

Hemofiliepatiënten kunnen verzorging krijgen en een revalidatieprogramma volgen in een gespecialiseerd centrum dat een overeenkomst heeft met het RIZIV. Een gespecialiseerd centrum helpt patiënten om het beste van hun leven te maken met hun ziekte, en leert hen om te gaan met hemofilie en de behandeling ervan.
U kunt naar een referentiecentrum gaan of naar het nationaal coördinatiecentrum.

De mutualiteit kan tussenkomen in de kosten voor deze opvolging.

Stollingsfactoren: terugbetaling vanaf 1 juli 2019

Op 1 juli 2019 zijn de vergoedingsvoorwaarden gewijzigd voor een heel deel stollingsfactoren die gebruikt worden bij de behandeling van bloedingen door een tekort aan stollingsfactoren. Om deze geneesmiddelen terugbetaald te krijgen, moeten patiënten vanaf nu een specialist in een referentiecentrum voor hemofilie raadplegen.

Meer informatie over kostendekking van de behandeling vindt u op de website van het RIZIV.

In vorm en actief met hemofilie

Voordat er profylactische geneesmiddelen voor hemofiliebestonden, waren activiteiten van hemofiliepatiënten beperkt door bloedingen in de gewrichten. Patiënten waren toen veel beperkter in hun mobiliteit. Nu kan men bloedingen beter behandelen en vooral ook een preventieve behandeling geven. Bepaalde gerichte oefeningen doen, is essentieel voor de preventie van gewrichtsletsels. Met coördinatie- en evenwichtsoefeningen kunnen getroffen personen het risico op vallen doen dalen. Patiënten kunnen ook een reeks zachte bewegingen voor de gewrichten doen. Raadpleeg uw arts, hij kan u de verschillende mogelijkheden uitleggen om het coördinatievermogen van uw kind te verbeteren.

hemofilie en sport
Bepaalde gerichte oefeningen doen, is essentieel voor de preventie van gewrichtsletsels. Met coördinatie- en evenwichtsoefeningen kunnen getroffen personen het risico op vallen doen dalen.

Aanbevelingen voor hemofiliepatiënten en hun omgeving

De Belgische hemofilievereniging heeft een reeks aanbevelingen samengesteld voor mensen met hemofilie.

Reizen en hemofilie

Overal ter wereld bestaan er centra voor hemofilie. Hemofiliepatiënten kunnen dus net als iedereen andere landen gaan ontdekken. Online vindt u nuttige informatie op www.wfh.org. Tijdens het reizen moet u bijzonder opletten voor twee zaken: laat alle verplichte of aangeraden inentingen zetten en zorg dat u alle nodige documenten hebt. De Hemofilievereniging biedt een informatieserie over reizen voor hemofiliepatiënten aan. Het nationaal coördinatiecentrum voor hemofilie biedt een informatieserie over reizen voor mensen met hemofilie.