Leven met borstkanker

Het hebben van borstkanker betekent niet alleen ziek zijn. Het betekent ook leven en genezen. Patiënten met borstkanker kunnen hun genezing bevorderen en bijdragen aan hun welzijn met aangepaste medische follow-up, regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten. Ook tijd nemen voor familie en vrienden is belangrijk in de strijd tegen deze ziekte.

Familie en partner

Borstkanker is een omwenteling, niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor de naaste familie, en vooral voor haar/zijn partner en kinderen. Voor velen vormen familieleden een belangrijke bron van steun. Hun relaties met anderen kunnen echter de fysieke en psychische belasting weerspiegelen. En zelfs als het soms ingewikkeld is, moet iedereen deze nieuwe situatie aannemen en hun problemen en behoeften met vertrouwen delen.

Praten over kanker met kinderen

Ouders die geconfronteerd worden met kanker proberen hun kinderen te beschermen door te voorkomen dat ze met hun ziekte worden geconfronteerd. Maar kinderen van alle leeftijden voelen heel snel dat er iets mis is en voor hen is onzekerheid misschien moeilijker te verdragen dan uitleg over de ziekte, die aangepast is aan hun leeftijd. Bovendien kan stilte tot vertrouwensverlies leiden. Het is daarom van vitaal belang om met uw kinderen over de ziekte te praten.

Praten over borstkanker met kinderen
Meestal onderschatten ouders het vermogen van kinderen om deze situatie te accepteren.

In de meeste gevallen weten ouders niet hoe en wanneer ze het onderwerp moeten aansnijden. Er is geen ideale tijd of ideale manier om met hen over de ziekte te praten. Hoe iemand communiceert, hangt af van de leeftijd en het mondelinge bevattingsvermogen van de kinderen. Voor kinderen, met name de kleine kinderen, is het essentieel om over schuldgevoelens te praten, zodat zij begrijpen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de borstkanker en weten dat deze ziekte meerdere oorzaken kan hebben.

De leerkrachten en onderwijzers die dagelijks kinderen begeleiden, zouden op de hoogte moeten zijn van de ziekte van hun ouder. Ze kunnen dan adequaat reageren als het gedrag van het kind plotseling verandert. Op dezelfde manier praten veel betrokkenen over hun nieuwe situatie met hun beste vrienden, ook om zichzelf ervan te bevrijden. Vrienden kunnen de kinderen ophalen bij de kleuterschool of ouders ontlasten van bepaalde taken. Hierdoor kunnen de kinderen ondanks de ziekte een zo stabiel mogelijk dagelijks leven behouden.

Seksualiteit

De anti-kankerbehandeling kan lichamelijke tekortkomingen en bijwerkingen veroorzaken die uw seksualiteit kunnen belemmeren. Dit betreft onder andere vermoeidheid na chemotherapie of huidaandoeningen na radiotherapie. De anti-hormonale behandelingen werken ook op het vrouwelijk geslachtsorgaan en kunnen tijdelijk verlies van het libido of vaginale droogheid veroorzaken. Smeergels of vaginale crèmes kunnen helpen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Bespreek ook het onderwerp "anticonceptie". Elke gynaecoloog is bekend met deze onderwerpen en kan nuttige tips geven of specifieke medicijnen voorschrijven.

borstkanker en partner
Uw partner kan u enorm helpen. Deel openlijk en oprecht uw emoties met hem.

Veel vrouwen hebben na de behandeling een andere relatie met hun lichaam en ervaren het verwijderen van hun borst als een aanval op hun vrouwelijkheid. Ondanks het feit dat het moed en enige inspanning vereist: spreek openlijk met uw partner. Vraag uw arts om advies en schakel de hulp in van een psycho-oncoloog. Mensen maken soms als koppel een nieuwe start, nadat ze samen een ziekte hebben doorgemaakt.

Voeding

Bijna elke persoon met borstkanker wordt op een gegeven moment tijdens zijn/haar ziekte met het probleem van voeding geconfronteerd. U moet weten dat er geen anti-borstkanker dieet is. Desalniettemin, met een evenwichtig dieet doet u uzelf en uw lichaam goed. Gevarieerde menu's, veel ingrediënten en het plezier van koken helpen om op lange termijn een bewust en gezond dieet te volgen. Neem tijd voor uw lichaam, maar ook voor uw kookgewoonten om over te schakelen naar een gezonde en gevarieerde voeding.

Deze tips kunnen nuttig zijn als uw ziekte of therapie invloed heeft op uw eetgedrag:

Fysieke oefening en relaxatie

Het is essentieel om bij borstkanker gebruik te maken van optimale medische zorg. Maar het fysieke welzijn is ook belangrijk voor de kwaliteit van het leven. De betrokkenen kunnen hieraan actief bijdragen. Regelmatige lichaamsbeweging, ontspanning en een gezonde voeding dragen bij aan de ontwikkeling van een nieuw bewustzijn van uw lichaam en helpen u om u beter te voelen.

Sport

Matige fysieke activiteit kan voldoende zijn om de bijwerkingen veroorzaakt door de behandeling en de ziekte te verminderen tijdens, maar vooral na de behandeling. Regelmatige lichaamsbeweging vermindert vermoeidheid, verbetert de flexibiliteit en kan de pijn verminderen. Wetenschappelijke studies hebben ook aangetoond dat sport de evolutie van een kankergezwel aanzienlijk verbetert en dat de terugval minder vaak voorkomt bij fysiek actieve patiënten.

U hoeft geen sportieve prestaties te verrichten. Organiseer uw activiteitenprogramma volgens uw mogelijkheden, maar beoefen de activiteiten wel regelmatig.

Over het algemeen kunt u met sport starten zodra het litteken is gevormd. Bespreek dit met uw arts. Hij zal u adviseren over de aanbevolen activiteiten. Het belangrijkste is om het juiste evenwicht te vinden en de inspanning langzaam op te voeren. De activiteit moet plezierig blijven en u moet voorkomen dat u zichzelf overbelast. U moet ook regelmatig ontspanningsperioden plannen.

borskanker en sport
Neem de tijd voor lichaamsbeweging en ontspanning, want ze helpen u beiden om uw welzijn te verbeteren.

Ontspanning

De door de ziekte veroorzaakte stress kan ervoor zorgen dat veel patiënten angst, zorgen of depressie ervaren. De ervaring heeft geleerd dat ontspanningsoefeningen een positieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Verschillende methoden kunnen helpen bij het bestrijden van stress, het doen verdwijnen van spanningen en het aansterken. Bijvoorbeeld: autogene training, progressieve spierontspanning, ademhalingsoefeningen of yoga. Deze ontspanningsmethoden zijn ook nuttig gebleken in gevallen van gelijktijdig optredende fysieke effecten als gevolg van een behandeling, zoals misselijkheid of gebrek aan concentratie.

Ze zijn gemakkelijk aan te leren en kunnen zonder problemen thuis worden beoefend. Uw arts of fysiotherapeut kan u verschillende oefeningen tonen.

yoga en borskanker

Yoga en borstkanker

Yoga kan op veel manieren de kwaliteit van leven van patiënten met borstkanker verbeteren. Aan de ene kant helpen de rek- en ontspanningsoefeningen bij het corrigeren van slechte houdingen. Aan de andere kant is bewezen dat yoga slaapverstoringen en vermoeidheid vermindert.

Doelgerichte verlichting van de bijwerkingen

Sommige bijwerkingen kunnen na het einde van de behandeling nog steeds optreden. Het is over het algemeen mogelijk om deze met behulp van geneesmiddelen of andere passende acties goed te bestrijden. Bespreek al uw symptomen met uw arts. U kunt dit doen tijdens uw medische follow-up afspraken. Maar als de symptomen acuut zijn, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Zoek samen een manier om uw symptomen te verlichten en uw welzijn te verbeteren. Hier zijn enkele opties voor het behandelen van bijwerkingen.

Praten over borstkanker met vrienden
Soms kan praten over uw problemen en zorgen met dierbaren verlichting bieden.

Medische follow-up en revalidatie

Medische follow-up

Na de behandeling van borstkanker komt de medische follow-up. De medische follow-up is bedoeld om de evolutie van de ziekte te controleren, gelijktijdige bijwerkingen te detecteren en te verminderen en een mogelijk recidief in een vroeg stadium te diagnosticeren en te behandelen.

Het interval tussen de onderzoeken kan variëren afhankelijk van het ziekteverloop. Als patiënten bijvoorbeeld gedurende meerdere jaren een anti-hormoonbehandeling krijgen, moet hun geneesmiddelentolerantie regelmatig worden gecontroleerd.

medische follow-up
U kunt tijdens een consult met uw arts, naast medische problemen, ook uw huidige levensomstandigheden bespreken. 

Revalidatie

Naast de mentale stress die door kanker wordt veroorzaakt, compliceren de gelijktijdige bijwerkingen, zoals vermoeidheid of pijn het dagelijks leven. Oncologische revalidatieprogramma's kunnen de kwaliteit van leven verbeteren en de terugkeer naar het normale leven voor de betrokkenen eenvoudiger maken. Deze programma's zijn uiteenlopend en passen zich aan de individuele behoeften van de patiënt aan. Ze omvatten met name fysieke oefeningen, psycho-oncologische of sociale hulp, dieetaanbevelingen, maar ook seksuele therapie. Neem contact op met uw arts voor meer informatie.