Meer dan een eeuw innovatie ten dienste van de gezondheidszorg...

Roche werd gesticht door Fritz Hoffmann, echtgenoot van Adèle La Roche.

Fritz Hoffmann was een pionier in de zakenwereld. Hij was immers een van de eersten die overtuigd was van de mogelijke successen van de productie van geneesmiddelen op industriële schaal en ook een van de eersten die erkende dat een dergelijke productie van gestandaardiseerde geneesmiddelen een belangrijke troef zou vormen in de strijd tegen ziekten.

Gesteund door deze overtuigingen stichtte hij op 1 oktober 1896 de firma F. Hoffmann-La Roche & Co.

Visionair als hij was, maakte Fritz Hoffmann van innovatie en internationale aanwezigheid onmiddellijk de basisprincipes van zijn onderneming. Originele producten en moderne marketingmethodes hebben bijgedragen tot een snelle expansie op de Europese, Amerikaanse en Japanse markten en maakten van Roche de marktleider in de gezondheidsindustrie zoals we die vandaag kennen.

Alle belangrijke stappen in de recente geschiedenis van Roche, evenals in de periode daarvoor, zijn gekenmerkt door diezelfde innovatieve geest:

Begin jaren 1960: Roche, ontdekker van de revolutionaire benzodiazepines, doet zijn intrede op de markt van de psychotrope geneesmiddelen.

1968: De eerste stappen in het domein van de diagnostische producten (een van de vele diversificatiedomeinen in de jaren 1960/1970).

1982: Lancering van Rocephine, een antibioticum voor de behandeling van ernstige bacteriële infecties, dat momenteel op grote schaal wordt gebruikt in ziekenhuizen.

1987: Roche brengt Roferon-A op de markt, het eerste genetisch gemanipuleerde geneesmiddel ter wereld dat gebruikt wordt in de oncologie en de virologie.

1990: Roche verwerft een meerderheidsbelang in Genentech, een biotechnologisch bedrijf gevestigd in San Francisco, en groeit zo uit tot een van de marktleiders in de biotechnologie en de genetica/genomica.

1991: Roche verwerft de rechten op de polymerase chain reaction (PCR), die toegang geeft tot een volledig nieuw activiteitendomein, de moleculaire diagnostiek.

1994: Met de overname van het Amerikaanse bedrijf Syntex versterkt Roche zijn aanwezigheid op de Amerikaanse farmaceutische markt en legt zo de basis voor zijn huidige leiderschap op het vlak van transplantaties.

Eind jaren 1990 ontwikkelen Roche en Genentech samen met andere partners nieuwe wapens in de strijd tegen kanker: humane monoklonale antilichamen.

1998: Overname van Boehringer Mannheim, waardoor Roche de nummer 1 wordt in diagnostiek.

2002: Door een meerderheidsbelang te verwerven in de Japanse farmaceutische groep Chugai slaagt Roche erin uit te groeien tot het op één na grootste bedrijf ter wereld in de farmaceutische sector.

2003: Om de Groep beter toe te spitsen op de gezondheidszorg, stoot Roche de divisie Vitamines en Fijne Chemicaliën af (verkocht aan de Nederlandse firma DSM Nutritional Products).

2005: De OTC-divisie Roche Consumer Health (producten zonder voorschrift) wordt verkocht aan de firma Bayer.

2009: Overname van alle aandelen van het Amerikaans bedrijf Genentech.