Wetenschap is geen mannen- of vrouwenzaak

De COVID-19 pandemie heeft de cruciale rol die vrouwelijke wetenschappers en gezondheidsmedewerkers spelen in de samenleving duidelijker gemaakt dan ooit tevoren. Op deze Internationale dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap zetten we onze vrouwelijke collega’s – en dat is maar liefst 66% van ons Roche Belux team – dan ook graag in de schijnwerpers. In deze moeilijke tijden geven zij elke dag het beste van zichzelf om deze pandemie te bestrijden.

Wanneer we met een aantal van hen over het thema praten, wordt meteen duidelijk dat ze zich in de eerste plaats als wetenschapper zien en hun geslacht als minder relevant ervaren voor hun werk.

Wetenschap is geen mannen- of vrouwenzaak, maar ieders aangelegenheid.Ik ben een wetenschapper, die toevallig een vrouw is.
Liesbeth Coene
Liesbeth Coene Personalised Healthcare Manager, Roche Belux

Wat opvalt? Dat ze allemaal van jongs af aan al geboeid zijn door wetenschap: van het uitvoeren van kleine experimenten op hun kamer tot de kinderdroom om later dokter te worden om mensen te kunnen genezen. Jonge meisjes worden aangemoedigd om vooral hun passie te volgen en zich niet van de wijs te laten brengen door twijfels over hun eigen kunnen.

Laat je eigen onzekerheid je vooral niet tegenhouden. Deze kritische houding maakt je net een uitstekend wetenschapper.
Valerie Storms
Valerie Storms Patient Engagement Manager, Roche Belux

Volgens Brigitte Nolet, Algemeen Directeur bij Roche Belux, moeten vrouwen ook tijdens hun carrière zich vooral niet inhouden en mogen ze best mondiger zijn.

Als coach bij de Healthcare Business women’s Association en bezielster van het Roche vrouwennetwerk voor productstrategie, benadrukt ze het belang van zowel vrouwen áls mannen die vrouwelijke collega’s ondersteunen in hun ambities. Niet onbelangrijk nu de VN waarschuwt dat COVID-19 ook een negatieve impact heeft op vrouwelijke wetenschappers, en dan vooral zij die aan het begin van hun carrière staan.1Een reden te meer om te blijven inzetten op gendergelijkheid opdat vrouwelijk talent benut wordt en zich kan ontwikkelen. Bij Roche zetten we er alvast mee onze schouders onder!

Mijn boodschap aan vrouwen is: wees niet bang - denk goed na over waar je naartoe wil en aarzel niet om daarvoor op te komen. Empowerment gaat over onszelf niet tegenhouden en over het creëren van kansen opdat vrouwen ook kunnen gedijen. De momenten waarop ik echt vooruitgang boekte in mijn carrière, waren toen ik duidelijk stelde wat ik wilde en moedig genoeg was om het te vragen.
Brigitte Nolet
Brigitte Nolet Algemeen Directeur, Roche Belux