Media Release

Brussels, 17.04.2020

Roche ontwikkelt nieuwe serologische test om COVID-19-antilichamen te detecteren

“Na de lancering van onze grootschalige PCR-test om actieve infecties met de ziekte op te sporen medio maart, zullen we begin mei een nieuwe antilichaamtest introduceren”, Severin Schwan, CEO Roche Group.

Roche kondigt vandaag de ontwikkeling en lancering van zijn serologische test Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 aan om antilichamen te detecteren bij mensen die zijn blootgesteld aan het Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), het virus dat de COVID-19-ziekte veroorzaakt.

Antilichaamtests zijn essentieel om personen te helpen identificeren die besmet zijn met het SARS-CoV-2-virus, vooral diegenen die wel besmet werden, maar geen symptomen vertoonden1. Bovendien kan de test een prioritaire screening ondersteunen van risicogroepen zoals gezondheidswerkers die misschien al een zekere immuniteit hebben ontwikkeld en hun werk kunnen voortzetten of hervatten. Als we meer inzicht hebben in de immuniteit voor COVID-19, zou dat ook kunnen helpen om de samenleving sneller te normaliseren. 

De Elecsys Anti-SARS-CoV-2-immunoassay² is een in-vitrotest waarbij menselijk serum en plasma uit een bloedstaal worden gehaald om antilichamen op te sporen en de immuunreactie van het lichaam op SARS-CoV-2 te bepalen. De test is inzetbaar in epidemiologisch onderzoek om de verspreiding van de ziekte beter te begrijpen en kan ook in combinatie met moleculaire tests worden gebruikt als hulpmiddel bij de diagnose van vermoedelijke COVID-19-patiënten. Ziekenhuizen en referentielaboratoria kunnen de test uitvoeren op de cobas e analysers van Roche, die in vele Belgische laboratoria geïnstalleerd zijn.

Roche streeft ernaar om de antilichaamtest begin mei beschikbaar te maken in landen die de CE-markering aanvaarden, waaronder België. Roche plant op globaal niveau een versnelde verhoging van de maandelijkse productie tot vele miljoenen tests tegen juni en zal de productie zo snel mogelijk verder opschalen.

Elke betrouwbare test op de markt is welgekomen voor gezondheidszorgsystemen om ons te helpen deze pandemie te overwinnen. Roche zet zich ten volle in om de wereldwijde aanpak van de COVID-19-pandemie te ondersteunen en werkt daarom nauw samen met de Belgische gezondheidsautoriteiten om te zorgen voor een snelle beschikbaarheid van en toegang tot betrouwbare, hoogwaardige tests die essentieel zijn voor het gezondheidszorgsysteem.

De antilichaamtest is een belangrijke volgende stap in de strijd tegen COVID-19.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Roche Diagnostics Belgium: [email protected] – Christel Van Weert – 0474 652547

Alle handelsmerken die in dit bericht worden gebruikt of vermeld, zijn wettelijk beschermd.

Referenties:

[1] Zo hadden 29 van de 33 patiënten die positief testten voor SARS-CoV-2 bij opname (87,9 %) geen zichtbare symptomen van Covid-19 - https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2009316
[2] De volledige specificaties van de immunoassaysystemen van Roche, inclusief verwerkingscapaciteit, vindt u op onze website diagnostics.roche.