Een veelbelovende eerste verjaardag voor het GeNeo-project

Een jaar geleden ondertekende Roche BeLux met de Belgische Vereniging voor Medische Oncologie (BSMO) het Valentijnsakkoord , wat het startschot betekende voor het GeNeo-project. Deze ongeziene samenwerking, zowaar bijna een liefdesverhaal, streeft naar het opzetten van een nationaal kader voor gepersonaliseerde gezondheidszorg (PHC) in België.

Om de eerste verjaardag van het project te vieren, heeft Roche enkele vragen gesteld aan de Precision Group van BSMO, die de academische sponsor is.

Waar staan we één jaar na de lancering van het project GeNeo?

[Gordana] : De studie die centraal staat binnen het GeNeo-project werd vertraagd wegens de pandemie, maar we zijn in oktober begonnen met het werven van patiënten en we hebben er vertrouwen in dat we, zoals gepland, duizend patiënten kunnen rekruteren voor meerdere indicaties in de oncologie tegen februari 2022. Tot nu toe hebben we een hoog percentage van patiënten kunnen identificeren met wat we “genomische afwijkingen” noemen die ervoor kunnen zorgen dat de tumor op een ongecontroleerde manier groeit, zich verdeelt of differentieert.

Wat wordt met het project aangetoond?

[Roberto] : Met een enkele test genaamd “comprehensive genomic profiling” kunnen we met dezelfde toetsing alle gerekruteerde patiënten in België analyseren om de genetische factoren van hun ziekte te bepalen. Dit betekent meer behandelingsopties voor zowel de arts als de patiënt, waaruit de gepersonaliseerde aard van genomische geneeskunde blijkt. De daaropvolgende creatie van een klinisch-genomische database op nationaal niveau zal vervolgens toekomstige onderzoeksinitiatieven ondersteunen. Dit zal leiden tot een beter en efficiënter gebruik van middelen in de nationale gezondheidszorginstellingen. Het huidige kader voor Geneo tussen de industrie, de academische wereld en de overheid is dan ook een voorbeeld voor alle toekomstige initiatieven die streven naar een duurzame integratie van genomische geneeskunde in gezondheidszorgsystemen.

De volgende stap van het project is het tussentijdse analyserapport dat in september 2021 zal bekend gemaakt worden.

De gezondheidszorg hacken

Bij Roche gaan we intussen verder met onze missie naar het verwezenlijken van PHC in België, nu we ook zullen samenwerken met Hack Belgium Labs om een “Hack Healthcare”-evenement te organiseren over gepersonaliseerde preventie op 27 en 28 april 2021.

We geloven sterk in de kracht van samenwerking en denken dat een nieuw niveau van creativiteit noodzakelijk is om succesvol te innoveren en de belofte van technologieën te ontgrendelen.

Dit evenement is gericht op het creëren van ingenieuze oplossingen voor de gezondheidszorgsector om tot betere resultaten te komen binnen de gezondheidszorg en de druk op beperkte middelen te verlichten.

Meer weten

Naar alle nieuws

R.E. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00002320 created on 05/09/2023

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.

Roche Pharma in AnderlechtRoche Diagnostics in DiegemLinkedInTwitterFacebookInstagramVoor patiëntenPatiëntenveiligheid en medische informatieGebruiksvoorwaardenPrivacyverklaring