De toekomst van de gezondheidszorg

 

Wat is het belang van data voor de toekomst van de gezondheidszorg? Tijdens dit debat gaven experts hun mening over deze topic.

Prof. Dr. Walter Van Dyck (hoofddocent Technologie en Innovatiemanagement aan de Vlerick Business School) gaf duiding hoe data patiënten kunnen helpen bij self-management van hun ziektes, maar ook hoe belangrijk data zijn voor de transformatie van het huidige gezondheidsbeleid naar meer value based healthcare.

Voor Tom Braekeleirs (directeur BlueHealth Innovation Center) moeten data niet alleen de toegankelijkheid tot de zorg verbeteren, maar kunnen diezelfde data eveneens helpen om de zorg beter te organiseren, te transformeren en als hulp bij het nemen van klinische beslissingen.

Edgard Eeckman (voorzitter vzw Patient Empowerment) onderschat het belang van data in een gezondheidssysteem niet, maar hij pleit toch wel voor een aanpak waarbij men oog heeft voor die patiënten die digitaal niet onderlegd zijn en dus bijvoorbeeld niet met een app aan self-management kunnen doen.

UZA-ziekenhuisdirecteur Johnny Van der Straeten gaat dieper in op het belang van data bij medische genetica, preventie en het stellen van de diagnose. De digital patient experience gaat belangrijker en belangrijker worden.

Ook voor apotheker-klinisch bioloog Dimitri Baetens (AZ Maria Middelares, Gent) zijn data en de analyses ervan van essentieel belang in zijn vakdomein en voor de diagnostiek.

Als we deze hervorming op de juiste wijze willen doorvoeren, moeten we van meet af aan de juiste data verzamelen en dit niet als iets bijkomstig beschouwen.
Tom Braekeleirs Directeur BlueHealth Innovation Center

CORP Alter Ego - Roche Diagnostics Belgium - Toekomst van de gezondheidszorg