We hebben een ‘coalition of the willing’ nodig

Op maandag 22 november organiseerden we een online-event, niet alleen om de 125ste verjaardag van Roche te vieren, maar ook om het belang van secundair gebruik van data in ons gezondheidssysteem  te benadrukken. Twee panelgesprekken met de meest invloedrijke experts en stakeholders gaven ons de nodige inzichten over waarom secundaire data belangrijk is en wat er op politiek niveau moet gebeuren. 

Wat waren de belangrijkste take-home messages van dit evenement en de twee paneldiscussies? In de eerste plaats is gepersonaliseerde gezondheidszorg alleen mogelijk door data en technologie te combineren.  Data en secundair gebruik van gezondheidsgegevens zullen leiden tot een betere gezondheidszorg. 

Maar zover zijn we nog niet. Hoe kunnen we alle beschikbare en gefragmenteerde gegevens samenbrengen? Hoe kunnen we de losse eindjes met elkaar verbinden? Uiteindelijk is het belangrijkste doel van data en het secundaire gebruik ervan ervoor te zorgen dat met gepersonaliseerde gezondheidszorg, en dus met data, de juiste patiënt de juiste behandeling krijgt.

We hebben een ‘coalition of the willing’ nodig. Een pool van experts en belanghebbenden die de waarde van de tools voor de verbetering van diagnostiek, behandeling en preventie naar voren zullen brengen. Er is nog een lange weg te gaan om alle puntjes op de i te zetten, maar dankzij dit online-evenement en met de adviezen van onze deskundigen kunnen we beginnen met het leggen van deze complexe puzzel.