Hoe wordt non-hodgkinlymfoom behandeld?

Er zijn verschillende manieren van behandeling voor non-hodgkinlymfoom (NHL). Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van verschillende elementen en wordt geval per geval gekozen.

Diverse therapeutische opties

Er zijn tal van opties voor het behandelen van lymfoom. De behandeling hangt af van het soort lymfoom en omvat over het algemeen een of meer van de volgende mogelijkheden.

donatie van beenmerg of bloedstamcellen
Voor veel mensen met lymfekliekanker biedt een donatie van beenmerg of bloedstamcellen een kans op genezing.

3 subtypes van NHL en behandeling van deze NHL

Behandeling van folliculair lymfoom (FL)
De behandeling van folliculair lymfoom (FL) hangt af van het stadium van de ziekte en van de algemene lichamelijke toestand van de patiënt. Met de ontwikkeling van nieuwe benaderingen bij de behandeling van kanker zijn er vandaag verschillende behandelingen beschikbaar. Radiotherapie wordt aanbevolen in een vroegtijdig stadium.

De voorkeursbehandeling combineert chemotherapie met een behandeling met antilichamen. Dit wordt chemo-immunotherapie genoemd.

De therapeutische keuze wordt individueel gekozen en hangt af van verschillende factoren. Uw arts zal de therapie en de duur ervan met u bespreken.

Behandeling van chronische lymfatische leukemie (CLL)
Vroeger werd chronische lymfatische leukemie (CLL) vaak alleen behandeld met chemotherapie. Dankzij de vooruitgang en het wetenschappelijk onderzoek zijn vandaag ook andere behandelingen mogelijk. Een vaak gebruikte behandeling bestaat uit een antilichaambehandeling en chemotherapie (chemo-immunotherapie) of doelgericht behandelingen.

De therapeutische keuze wordt individueel gekozen en hangt af van verschillende factoren. Uw arts zal de therapie en de duur ervan met u bespreken.

Behandeling van DLBCL
Bij diffuus grootcellig B-cellymfoom is het hoofddoel van de behandeling het genezen van de ziekte, en niet enkel het vertragen van haar evolutie. Immunochemotherapie is de meest voorkomende behandelingsvorm bij DLBCL. 

In zeldzame gevallen kunnen andere behandelingen veelbelovender zijn dan immunochemotherapie zoals stamcel- of beenmergtransplantatie.

Bij terugval kan een vorm van celtherapie voorgesteld worden.

 

De geschikte behandeling van non-hodgkinlymfoom
De geschikte behandeling en het dosisschema van de geneesmiddelen zijn afhankelijk van het stadium van de ziekte, de leeftijd van de patiënt, zijn algemene gezondheidstoestand en bepaalde bloedwaarden.