We begrijpen dat dit een moeilijke tijd kan zijn voor heel wat mensen in de MS-gemeenschap. U bent misschien wel een van de vele mensen die thuis moeten blijven of veilige sociale afstand moeten houden, en het kan lastig zijn om dan een gevoel van verbondenheid of een zekere dagelijkse routine te hebben. Nu de huidige maatregelen voor sociale afstand in de nabije toekomst naar verwachting van kracht zal blijven, zijn er manieren om u te helpen verbonden te blijven met uw omgeving en om de uitdagingen in uw persoonlijke gezondheid aan te gaan.

Praat met uw medisch team

Een man gaat virtueel naar zijn arts
  • Denk eraan, u kunt altijd contact opnemen met uw arts of verpleegkundige als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of de huidige gezondheidssituatie.
  • Veel zorgverleners schakelen over naar video- of telefonische afspraken om patiënten te helpen die mogelijk niet naar de praktijk kunnen komen.
  • Neem contact op met uw eigen zorgverleners om na te gaan hoe de dienstverlening in uw omgeving verloopt.

Zoek bij MS-organisaties naar beschikbare hulpbronnen

Werken op de computer

Een aantal MS-organisaties biedt recente informatie over de huidige gezondheidssituatie en nuttige hulpbronnen aan om manieren te vinden om met deze situatie  om te gaan en verbonden te blijven in deze tijd:

Probeer te stretchen

Een vrouw gaat wandelen
  • Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen met MS, maar wel op uw eigen tempo. Maak gedurende de dag tijd vrij om te bewegen en voorzichtig uw spieren en gewrichten te stretchen, al is het maar voor even.
  • Dit kan iets heel eenvoudigs zijn zoals het strekken van uw armen naar boven en naar beneden over uw hoofd of langs uw lichaam, of het draaien of buigen van uw benen in zittende of liggende positie.

Ontspan en wees goed voor uzelf

Een man en zijn hond
  • Afhankelijk van uw ziekteprogressie kan het moeilijk zijn om veelgebruikte ontspanningstechnieken of -routines uit te voeren.
  • Maar maak u geen zorgen. Een goede indeling van uw dag, goed eten en veel slapen zijn eenvoudige manieren om te ontspannen.
  • Probeer elke dag een paar keer diep in te ademen en na te denken over uw week.
  • Het ligt misschien voor de hand, maar het is toch belangrijk niet te vergeten dat het normaal is om me-time in te plannen, vooral in deze onzekere tijden.