De eerste stap bestaat uit het tonen van moed, onder het motto: “Ik heb leverkanker en ik zal alles doen om me niet te laten verslaan. Wie kan me helpen?” Tijdens deze moeilijke momenten hebben de betrokken personen ook steun nodig van anderen. Ze kunnen er behoefte aan hebben om met naasten en vrienden te praten of advies te zoeken bij artsen en andere specialisten.

In het begin is het niet gemakkelijk om te aanvaarden: “Ik heb leverkanker” Voor de betrokken personen en hun naasten is de aankondiging van de diagnose een emotionele schok. Het leidt tot angst en verwarring over de behandeling en eventuele bijwerkingen, maar ook tegenover de dood wanneer de behandeling zou falen.

Naasten en vrienden willen de betrokken personen wel steunen, maar vaak weten ze niet waar te beginnen. De vrees om de ander te kwetsen zorgt er vaak voor dat ze het onderwerp vermijden. Als u geconfronteerd wordt met deze situatie, kan u moed tonen en erover beginnen. Zo kunt u uw angsten uiten, emoties de vrije loop laten, en er zijn voor uw naaste. Dit helpt alle betrokken personen ook om de situatie beter het hoofd te bieden.

Na de diagnose te hebben aanvaard, moet u een oplossing vinden om uw leven zo te organiseren zodat u de situatie onder controle krijgt. Er bestaat geen goede of slechte oplossing, iedereen moet zijn eigen weg vinden. Stilstaan bij de dingen kan helpen. Stel uzelf de vraag: wat is belangrijk voor mij en wat heb ik nodig om me goed te voelen: verkies ik rust of breng ik liever meer tijd door in gezelschap? Als u op zoek bent naar afleiding, kunt u zich wijden aan een hobby of engageren in een vereniging of andere organisatie.

Voor sommige mensen kan de ziekte ook een kans betekenen om het leven op een andere manier te bekijken. Bijvoorbeeld om de schoonheid van de kleine dingen te waarderen, die tot nu toe onopgemerkt bleven. Of om met meer sereniteit van de dingen te genieten. Sommigen stellen vast dat ze niet willen verdergaan zoals ze tot nu toe hebben gedaan en meer tijd willen besteden aan dingen waar ze plezier aan beleven.

Advies om met psychologische stress om te gaan:

  • Weer op krachten komen met personen of dingen die u blij maken,

  • Genieten van bijzondere momenten,

  • Tijd nemen om zowel fysiek als psychisch te genezen,

  • Inzien dat zelfs fysieke veranderingen er niet toe doen, uw naasten houden van u om wie u bent.

Contact met andere personen met kanker kan gunstig zijn voor de patiënten, maar ook voor hun naasten. Deze groepen en verenigingen zijn een ontmoetingsplaats waar ervaringen gedeeld worden. U kunt er andere mensen ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt of doorgemaakt hebben. Dit kan u opnieuw moed geven en afleiding brengen.

Niemand is verplicht om deze pijnlijke periode alleen te beleven. Er staan "psycho-oncologen" ter beschikking van kankerpatiënten of ex-kankerpatiënten. Ze kunnen ook de naasten begeleiden. Vraag het aan uw arts, hij/zij zal u helpen om een psycho-oncoloog te vinden.

Bij veel patiënten gaat leverkanker gepaard met verschillende andere ziekten. Ze lijden bijvoorbeeld aan levercirrose of hepatitis B. Uw arts of uw zorgteam kan u kostbare hulp bieden in functie van uw ziekteverschijnselen en symptomen.

R.E. Pharm. Eline De Buryne - M-BE-00000103 - updated on 24/11/2023

De informatie op deze site is bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of geldig is in uw land. Wij maken u erop attent dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie, die mogelijk niet in overeenstemming is met geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruiken in uw land.