Mona Van Steenberghe, Chef d’équipe client spécialisée en Oncologie et gynécologie chez Roche Belux
Mona Van Steenberghe M.D., Customer Driven Team Lead in Borstoncologie en gynaecologie bij Roche Belux

"Ken je borsten zo goed als je beste vriend(in)"

#KnowYourBreast

Ik word binnenkort 50. Wat een stap in het leven van een vrouw! We hebben het heel dikwijls over deze mijlpaal, het kantelmoment. Ik vraag me af soms af wat de impact zal zijn bij mij maar tot op heden voel ik mij nog heel goed.

50 jaar betekent ook dat ik nu in aanmerking kom voor de MAMMOTEST, de gratis screeningsmammografie die de Belgische overheid aanbiedt voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar oud.

Het aanbieden van een dergelijke test is van cruciaal belang, daarmee wordt ook de waarde van screening aangetoond. Waarom zouden we hierin anders investeren? Doordat deze test gratis wordt aangeboden, is die ook zeer toegankelijk voor de vrouwen die tot die leeftijdscategorie behoren. Maar screening is belangrijk voor ELKE vrouw, ongeacht hun leeftijd, daar dit de beste manier is om de ziekte in een vroegtijdig stadium op te sporen. Ik heb dan ook niet gewacht tot mijn vijftigste om mijn borsten te leren kennen.

Borsten worden nog te vaak beschouwd als een taboe, er zit nu eenmaal een seksuele symboliek achter verscholen. We konden bijvoorbeeld geen echte vrouwenborsten gebruiken om deze maand meer te sensibiliseren voor borstkanker, en dus hebben we gebruikgemaakt van nepborsten. We hadden natuurlijk ook mannenborsten kunnen gebruiken om dit te doen… niet echt efficiënt natuurlijk als je een duidelijke boodschap wil brengen rond zo'n belangrijk onderwerp!

Ik was 10 jaar huisarts voordat ik bij Roche kwam werken. Veel vrouwen hebben mij geraadpleegd omdat ze een verschil in hun borsten opmerkten. Hierdoor konden wij een vroege diagnose stellen. 

Laten we het over borsten hebben

Als je kijkt naar recente Europese studies en rapporten, kunnen we zeggen dat er in België kwalitatieve zorg wordt verleend aan patiënten met borstkanker. Ons land scoort goed op het vlak van behandeling, doorverwijzing van patiënten en palliatieve zorg. Maar we hebben nog steeds de hoogste incidentie van en mortaliteit door borstkanker in Europa, en we scoren slechter op het vlak van preventie, diagnose en overleving.

De contradictie is opvallend en de vraag hoe deze kwaliteit nu juist wordt gemeten, is een bron van discussie. Eén ding blijft echter duidelijk: voor een betere afloop van borstkanker en een betere overleving is een vroege opsporing van uitermate belangrijk. Er zijn twee manieren van vroege opsporing: vroege diagnose en screening. Beide houden met elkaar verband.

Als vrouw kan ik hierzelf aan bijdragen, gewoon door voor de spiegel mijn borsten regelmatig te controleren. Wanneer een goede vriend(in) een nieuw kapsel of nieuwe bril heeft, zie jedit toch ook onmiddellijk? Je ziet jouwvriend(in) zo vaak dat je directde kleinste verandering in uiterlijk opmerkt. Dat is toch het geval voor vrouwen!

Hetzelfde geldt voor onze borsten! We moeten ze bekijken om de kleur van de huid en de vorm te leren kennen. En we moeten regelmatig voelen om pijn of een knobbeltje te herkennen, of om te zien of er geen vocht uit de tepel komt. Want als er een verandering optreedt, kunnen we dan direct contact opnemen met onze arts. Uiteraard betekent niet elk knobbeltje kanker, maar voorkomen is beter dan genezen zoals gezegd wordt.

Ik was 10 jaar huisarts voordat ik bij Roche kwam werken. Veel vrouwen hebben mij geraadpleegd omdat ze een verschil in hun borsten opmerkten. Hierdoor konden wij een vroege diagnose stellen. Dus vraag ik alle vrouwen om te doen zoals ik ook doe. Wacht niet tot uw vijftigste om uw borsten te bekijken en te voelen, en doe dit regelmatig.