Insulinebehandeling

Insuline is een natuurlijk hormoon dat aangemaakt wordt in de pancreas. Het vervoert suiker (bloedglucose) in uw bloed naar de cellen. Als uw lichaam geen eigen insuline kan aanmaken, moet men insuline aan het lichaam toedienen om de bloedglucosewaarden stabiel te houden. In dat geval dient er insuline geïnjecteerd te worden door middel van een injectiespuit, insulinepen of een insulinepomp. Insuline kan niet in de vorm van een pilletje ingenomen worden omdat het maagzuur dat afbreekt.

Er zijn verschillende soorten en merken insuline. De professionele zorgverlener schrijft vaak 2 soorten insuline voor: kortwerkende en langwerkende insuline. Kortwerkende insuline (bolus) wordt gebruikt om de bloedglucose na een maaltijd bij te regelen. Langwerkende insuline (basaal) wordt gebruikt om aan de insulinebehoeften overdag en 's nacht te voldoen.

Eigenschappen van insuline

Het is belangrijk te weten hoe insuline uw bloedglucose beïnvloedt. Daarom kan u best uw bloedglucosewaarden regelmatig controleren. Elk type insuline heeft 3 eigenschappen:1

  • Start, of aanvang: hoe lang duurt het alvorens de insuline begint te werken.
  • Piek: het moment waarop de insuline het krachtigste werkt.
  • Duur: hoe lang de insuline in uw lichaam blijft werken.

Zorg ervoor dat u de eigenschappen van de insuline(s) die u gebruikt kent en begrijpt hoe ze uw bloedglucosewaarden beïnvloeden.

Toedieningsmethodes van insuline

Aangezien mensen met type 1 diabetes geen insuline aanmaken, moeten ze zelf hun lichaam van insuline voorzien. De 3 belangrijkste toedieningmethodes op dit moment zijn:

  • Injecties: dit is de meeste gebruikelijke manier voor mensen met diabetes om insuline toedienen aan hun lichaam. De insuline wordt met de naald uit een flesje opgezogen in de spuit en in het lichaam gespoten.
  • Insulinepen: de pen ziet eruit als een schrijfpen maar is vooraf gevuld met insuline. U kan de juiste dosering instellen met behulp van de pen.
  • De insulinepomp is een kleine pomp dat 24 uur per dag insuline aan het lichaam toedient. De pomp wordt buiten het lichaam gedragen, bijvoorbeeld aan de broeksriem. Via een dun slangetje (infusieset of katheter) wordt voortdurend snelwerkende insuline afgegeven volgens de insulinebehoefte van het lichaam.

  1. International Diabetes Foundation (Internationale diabetesverniging).About Insulin (Over insuline).Beschikbaar op http://www.idf.org/home/index.cfm?node=1396. Geraadpleegd op 13.11.08.