De diagnose van GPA/PAM

figures

Uw arts zal een diagnose stellen die gebaseerd is op de tekenen en symptomen die zich bij u manifesteren, uw medische voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek en testresultaten3,5.  Helaas bestaan er geen eenvoudige testen waarmee een Granulomatose met Polyangiitis of een Microscopische Polyangiitis kunnen vastgesteld worden. Daarom duurt het vaak lang vooraleer de diagnose wordt gesteld, wat vaak gepaard gaat met de nodige verwarring en frustratie. 

Een combinatie van testen

Voor de diagnose van GPA en PAM maken de artsen gebruik van een combinatie van testen : 

Bloedonderzoek

Bloedtesten kunnen een abnormaal gehalte van bepaalde bloedcellen en antistoffen aantonen in uw bloed. Een bloedonderzoek kan de aanwezigheid van ANCA’s opsporen. 

pANCA_cANCA

Biopsie

Bij een biopsie neemt de arts een weefselstaal van een bloedvat of een aangetast orgaan. Dit wordt naar de patholoog (arts die cellen en weefsel met behulp van een microscoop bestudeerd) gestuurd die het staal onderzoekt op tekenen van ontsteking of weefselschade.

Urinetest

Het door u geleverde urinestaal dient om de aanwezigheid van abnormale waarden van eiwitten of bloedcellen in uw urine te detecteren. Deze kunnen erop wijzen dat uw nieren aangetast zijn.

Radiografie van uw borst

Tijdens dit onderzoek worden er foto’s genomen van de inwendige structuren van uw borst, zoals het hart, de longen en de bloedvaten. Een afwijkende radiografie van de borst kan veranderingen ter hoogte van de longen aantonen. 

CT Scan

Een tomodensitometrie  (meestal wordt de afkorting CT scan gebruikt) is een soort beeldvorming die meer gedetailleerde beelden van de inwendige organen produceert dan een standaard radiografie. Hierop kunnen afwijkingen aangetoond worden die ontstaan zijn ter hoogte van uw sinussen, uw borst of buikorganen. 

Referenties

[3] University of North Carolina Kidney Center. ANCA vasculitis. http://www.unckidneycenter.org/kidneyhealthlibrary/anca.html. Accessed January 18, 2011.

[5] National Heart Lung and Blood Institute. Vasculitis. http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/vas/vas_whatis.html. Accessed December 12, 2010.