ANCA vasculitis

ANCA vasculitis is een ontsteking van de kleine bloedvaten. Deze ontsteking veroorzaakt een verdikking van de wanden van de bloedvaten, de diameter van de bloedvaten verkleint waardoor er minder bloed doorheen stroomt. Deze vermindering van de bloedtoevoer kan serieuze problemen veroorzaken en zelfs schade toebrengen aan bepaalde organen in ons lichaam3,4,5.

Bloodvessel

De rol van ANCA in vasculitis3

De ontsteking van de bloedvaten wordt geassocieerd met de aanwezigheid van auto-antistoffen. In het bloed zijn gewone antistoffen aanwezig die door het immuunsysteem worden geproduceerd om ziektekiemen aan te vallen. Een auto-antistof is echter een antistof die optreedt tegen onze eigen cellen en ons eigen weefsel. Bij vasculitis worden deze auto-antistoffen ANCA’s genoemd, voluit “Antineutrofiele cytoplasmatische antistoffen”. Daarom spreekt men over ANCA vasculitis (ANCA-associated vasculitis in het Engels of kortweg AAV). De ANCA’s, die de wanden van de bloedvaten als doelwit hebben, zijn verantwoordelijk voor de ontsteking van de bloedvaten in verschillende organen en weefsels.  

Over het algemeen zijn de ANCA’s aanwezig bij AAV, maar soms is dit niet het geval. Uw arts kan door middel van een bloedtest de aanwezigheid van ANCA’s  controleren.


Periodes van opflakkering en remissie5

Zowel in GPA als in PAM zijn er periodes met opflakkeringen en periodes van remissie. We spreken van een opflakkering wanneer de symptomen verergeren of nieuwe symptomen zich voordoen. Remissie  is een periode, die zowel kort als lang kan zijn. Tijdens remissie zijn de symptomen onder controle of verdwenen. Op zo een moment beschouwt men dat de ziekte « in rust » is.

GPA en PAM zijn chronische ziektes, ze zijn nooit volledig verdwenen. Uw arts kan u, zelfs als u in remissie bent, aangepaste medicatie voorschrijven om uw ziekte onder controle te houden. Het is belangrijk om te weten dat de ervaringen van elke patiënt verschillend zijn, het is dus heel moeilijk om een opflakkering te voorspellen.

Referenties

[3] University of North Carolina Kidney Center. ANCA vasculitis. http://www.unckidneycenter.org/kidneyhealthlibrary/anca.html. Accessed January 18, 2011.

[4] Langford CA, Vasculitis, J Allergy Clin Immunol 2010 ;125 (2) :S216-S225.

[5] National Heart Lung and Blood Institute. Vasculitis. http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/vas/vas_whatis.html. Accessed December 12, 2010.